“Maar ze hebben vier herkansingen”

Posted on 27 januari 2015

8


Het is onbegrijpelijk. Maar de PvdA is om. Sander Dekker heeft nu een meerderheid in de tweede kamer, om de zogenaamde rekentoets in te voeren. Scholieren moeten die toets maken om een diploma te kunnen halen. De VVD, PVV en PvdA zijn voor de plannen van de staatsecretaris. Het onderwijsveld en de rest van de wereld is tegen. Veel leerlingen zullen nooit een diploma halen. Maar volgens de PvdA is er geen probleem. Kamerlid Tanja Jadnanansing: “Ze kunnen tenslotte vier keer herkansen.”

Het rekenniveau kan best omhoog. Oefening baart kunst nietwaar? Het is sowieso de vraag hoe nuttig een rekentoets is. En of sommige groepen kinderen niet beter met hun handen kunnen leren werken, dan blijven blokken op een rekentoets. Sommige mensen kunnen zich het niet indenken. Maar er zijn leerlingen die kunnen oefenen tot het ze zwart voor de ogen wordt. Toch zullen ze het verplichte niveau niet halen. Voor de lagere niveau’s van het vmbo is dat een aanzienlijk percentage.

Maar goed, voor leerlingen van de HAVO en het VWO valt winst te behalen. Al voorspel ik dat het aantal leerlingen met een diagnose dyscalculie enorm zal toenemen. En dat bedrijven die leerlingen onder hoge druk (en voor heel veel geld) klaarstomen voor die eindtoets, als paddenstoelen uit de grond zullen schieten. Het is niet anders. Want Sander Dekker wil beter onderwijs. En de PvdA wil geen kabinetscrisis.

Maar echt schadelijk is de toets voor leerlingen met wat minder mogelijkheden. Leerlingen van de lagere niveau’s op het VMBO moeten rekenniveau 2f halen. Dat is vergelijkbaar met het oude MAVO-niveau. Heel veel leerlingen halen dat niveau nu niet. En heel veel leerlingen zullen dat niveau niet halen, al krijgen ze tien herkansingen. Kinderen zullen zonder voldoende voor de rekentoets geen vervolgopleiding kunnen volgen. Maar wie geen vak mag leren, heeft weinig kans op een baan. Goed gedaan, Sander Dekker! Met steun van de PvdA sluit je de zwakste groep leerlingen uit van een beroepsopleiding. En dat alles om statistisch gezien het onderwijs te verbeteren. Rekenkundig klopt je redenering. Maar de echte wereld is geen sommetje. Helaas.

Posted in: Uncategorized