Rekentoets helpt schulden voorkomen

Posted on 8 april 2015

2


Steeds meer leerlingen van MBO’s hebben schulden. Dat zou de nieuwe rekentoets kunnen voorkomen. Want als jongeren beter leren rekenen, dan weten ze beter wat er te koop is en tegen welke prijs. Dat verwacht althans minister Bussemaker. Minister Bussemaker heeft het mis.

De redenering van Bussemaker lijkt logisch, maar er klopt natuurlijk niets van. Mensen raken niet in de schulden omdat ze niet kunnen rekenen. Schulden zijn ook niet voorbehouden aan mensen met een lage opleiding of met een gering IQ. Was het maar zo simpel. Mensen komen in de schulden door pech of omdat ze verkeerde keuzes maken. Op twitter vat ene Lex Hupe het goed samen. “Rekentoets maakt je beter in geldbeheer” zoiets als “Aardrijkskunde zorgt voor leukere vakanties.”

Laten we de redenering van Bussemaker eens doortrekken naar andere maatschappelijke problemen. Misschien dat er nog meer ‘verplichte toetsen’ te ontwikkelen zijn, zodat ook die voorkomen kunnen worden. Laten we beginnen met tienerzwangerschappen. Die ontstaan natuurlijk omdat tieners niet weten hoe voorbehoedmiddelen werken. Ik stel voor dat we in de tweede klas van het voortgezet onderwijs een toets invoeren die iedereen moet halen. Het aantal tienerzwangerschappen zal er door afnemen.

Nog een mooie. Jihad strijders beroepen zich op de ware Islam. Daaruit blijkt natuurlijk een gebrek aan kennis. Het is dus een goed idee om een module ‘ware Islam’ in het curriculum op te nemen. Als leerlingen slagen voor die module,  dan zullen ze veel minder snel geneigd zijn om te radicaliseren. Probleem opgelost! Als we de redenering van Bussemaker volgen, dan komt het razendsnel goed met onze jeugd. Bij biologie toetsen we voedingsleer. Weg met die veel te zware kinderen! Bij economie toetsen we ondernemerschap. Laat de economie maar groeien! En bij maatschappijleer toetsen we burgerschap. Zo is racisme en onverdraagzaamheid zo de wereld uit!

Minister Bussemaker, ik vind die verplichte rekentoets nog steeds een gedrocht. En van uw redenering klopt niet veel.

Posted in: Uncategorized