Smartphone in de klas

Posted on 6 april 2015

5


De smartphone is op veel scholen toegestaan in de klas. Je kunt natuurlijk beweren dat het prettig is dat leerlingen alle informatie met een druk op de knop beschikbaar hebben. En je kunt wijzen op de oneindige hoeveelheid mogelijkheden die het integreren van smartphones in de les kan bieden. Want die zijn er. Maar de waarheid is dat de meerderheid van de scholen de strijd gewoon heeft opgegeven. 

Veel leraren krijgen het niet voor elkaar smartphones te verbieden, of alleen te laten gebruiken in het kader van een lesopdracht. En dus verzinnen ze de meest creatieve argumenten om hun onmacht een educatief tintje te geven. “Zolang we krampachtig vasthouden aan een tijd die voorbij is en leerlingen niet al jong leren hoe beschaafd met de telefoon om te gaan, zullen we last blijven houden van leerlingen die hierin de grenzen opzoeken.” Of, “hoe meer je het gebruik ervan ‘normaliseert’, hoe minder problemen telefoons geven.”

De echte waarheid is een andere. Leerlingen zijn verslaafd aan het gebruik van hun mobiele telefoon. Smartphones worden vooral gebruikt om spelletjes op te spelen en met elkaar te whatsappen. Smartphones worden gebruikt om te spieken en elkaar toetsen door te geven. Sommige leerlingen filmen elkaar en boze leraren. Want dat is grappig. En ze verspreiden die beelden onder elkaar. Om over digitaal pesten nog maar te zwijgen. En welke leerling kan zich concentreren op iets ingewikkelds, wanneer een apparaat trillend om aandacht schreeuwt?

Er zijn scholen die leerlingen trainingen geven in mindfullness  om hen te leren omgaan met de informatiestress die het gevolg is van “de enorme hoeveelheid informatie die leerlingen te verwerken krijgen juist door de mobiele telefoon en andere digitale wegen.“ Op enkele middelbare scholen wordt van leerlingen geëist dat ze hun telefoon in hun kluisje achterlaten. Uiteindelijk zullen leerlingen het verbod als prettig ervaren. Meer rust, meer aandacht, meer concentratie en meer gezamenlijkheid.

Schrijver Oek de Jong zegt in tijdschrift Nexus, dat wanneer hij als verlicht despoot de opdracht zou krijgen de wantoestanden in het onderwijs aan te pakken, zijn eerste maatregel zou zijn om de smartphone uit het klaslokaal te weren. Instinctief zullen heel veel mensen het met hem eens zijn. En hij heeft natuurlijk ook gelijk. Maar wie durft de strijd met de tijdsgeest, de jeugd en vooral de ouders nog aan?

Posted in: Uncategorized