De proefballonnen van de staatssecretaris

Posted on 28 december 2015

0


Staatssecretaris Dekker krijgt veel kritiek van de onderwijsvakbond AOB en de oppositie. Hij heeft de neiging proefballonnen op te laten. En dat zorgt voor onrust. Op deze blog heb ik veel van die proefballonnen afgeschoten. Hier, hier, hier en hier staan een paar voorbeelden.

Kun je een politicus kwalijk nemen dat hij denkt als een politicus en niet als een onderwijsman? Dat is de vraag. Natuurlijk zijn veel van die proefballonnen min of meer schadelijke onzin. Maar Dekker komt wel in het nieuws. En, laten we eerlijk zijn, hij brengt de discussie wel op gang.

Ik vind natuurlijk dat een politiek bestuurder vooral bezig zou moeten zijn met de inhoud. De inhoud is gebaat bij draagvlak, goed overleg en relatieve rust. Geen nieuws is eigenlijk vaak goed nieuws. Maar voor een politieke carrière is zichtbaarheid juist van groot belang. En zonder een beetje reuring geen zichtbaarheid. En zonder zichtbaarheid geen stemmen.

Er valt Sander Dekker best wat kwalijk nemen. Want met veel van zijn plannen ben ook ik het niet eens. Maar dat een politicus proefballonnen oplaat is (helaas) vrij normaal. Dat doet de oppositie natuurlijk net zo goed. In plaats van schande te roepen over het gedrag van Dekker, zou de hele politiek eens naar haar rolopvatting moeten kijken. “Zijn we van de inhoud? Of toch meer van de zichtbaarheid?”

Posted in: Uncategorized