Plasterk bij Nieuwsuur

Posted on 26 januari 2015

2


“Nu er meer taken naar gemeenten gaan, is het des te belangrijker dat men goed controleert of al dat geld wel goed terecht komt.” Dat stelt Nieuwsuur. Het is de taak van de gemeenteraad om het beleid te controleren. Gemeenteraden hebben zogenaamde rekenkamercommissies om hen bij die taak te ondersteunen. En stellen zelf de budgetten voor de rekenkamercommissies vast. 

Uit een enquete van Nieuwsuur blijkt dat veel gemeenteraden hebben bezuinigd op de budgetten van de rekenkamercommissies. Het geld moet tenslotte ergens vandaan komen. Dat is ook zo bij gemeenten. “Zorgelijk,” oordeelt minister Plasterk. Zeker nu gemeenten verantwoordelijk worden voor veel meer taken. Plasterk: “Ik vind het zorgelijk, als er niet goed wordt gekeken door de rekenkamers naar de besteding van al dat extra geld”. “Misschien moet de wet worden aangescherpt.”

Nou, dat begint al goed. Gemeenteraden zijn zelf verantwoordelijk voor de budgetten van commissies die hen ondersteunen. En mogen daar dus meer of juist minder geld voor over hebben. De zogenaamde decentralisaties zijn een paar weken oud. En de minister die daar mede voor verantwoordelijk is, trekt op de nationale televisie de kwaliteit van de controlerende taak van gemeenteraden in twijfel. En dreigt zelfs met aangescherpte wetgeving. Decentraliseer niet, als je niet durft los te laten, zou ik zeggen. Bijzondere actie van Plasterk.

Posted in: Uncategorized