“Nu er meer taken naar gemeenten gaan, is het des te belangrijker dat men goed controleert of al dat geld wel goed terecht komt.” Dat stelt Nieuwsuur. Het is de taak van de gemeenteraad om het beleid te controleren. Gemeenteraden hebben zogenaamde rekenkamercommissies om hen bij die taak te ondersteunen. En stellen zelf de budgetten voor de rekenkamercommissies vast.
Uit een enquete van Nieuwsuur blijkt dat veel gemeenteraden hebben bezuinigd op de budgetten van de rekenkamercommissies. Het geld moet tenslotte ergens vandaan komen. Dat is ook zo bij gemeenten. “Zorgelijk,” oordeelt minister Plasterk. Zeker nu gemeenten verantwoordelijk worden voor veel meer taken. Plasterk: “Ik vind het zorgelijk, als er niet goed wordt gekeken door de rekenkamers naar de besteding van al dat extra geld”. “Misschien moet de wet worden aangescherpt.”
Nou, dat begint al goed. Gemeenteraden zijn zelf verantwoordelijk voor de budgetten van commissies die hen ondersteunen. En mogen daar dus meer of juist minder geld voor over hebben. De zogenaamde decentralisaties zijn een paar weken oud. En de minister die daar mede voor verantwoordelijk is, trekt op de nationale televisie de kwaliteit van de controlerende taak van gemeenteraden in twijfel. En dreigt zelfs met aangescherpte wetgeving. Decentraliseer niet, als je niet durft los te laten, zou ik zeggen. Bijzondere actie van Plasterk.
Gaston
26 januari 2015
Als micromanager taken delegeren is natuurlijk erg lastig.
Als manager moet je vierkant en onvoorwaardelijk achter je mensen staan.
Als je dat niet kunt, kunnen er een aantal zaken aan de hand zijn:
Je bent óf geen goede manager óf je hebt niet de juiste mensen onder je werken.
Wanneer het tweede het geval is, is automatisch ook het eerste het geval.
Het kan ook zo zijn dat je als manager zijnde de taken zo moeilijk (of onuitvoerbaar?) vindt, dat je je niet kunt voorstellen dat anderen deze taken wél kunnen uitvoeren.
Wanneer Plasterk nu al openlijk aan zijn mensen twijfelt en ze zelfs wantrouwt (waarom zou je anders verscherpte regelgeving gaan invoeren) is het bij voorbaat een verloren zaak.
Niet in de laatste plaats omdat bij verscherpte regelgeving regels gaan ontstaan die gemeenten dwingen alles op dezelfde manier te doen.
Een manier bepaald door het rijk.
Proficiat.
Jan van Velthoven
27 januari 2015
Delegeren ontslaat je nooit van je verantwoordelijkheid. Plasterk ageert niet op voorhand. Hij reageert op vragen naar aanleiding van de feiten dat er gemeentes zijn die de rekenkamercommissie hebben afgeschafd of waar deze al enige jaren slapend is. De burger, en ook namens die het rijk, heeft recht op een correcte verantwoording van de besteding van door hem/haar opgebrachte gemeenschapsgelden. Ieder bedrijf of organisatie is ook gehouden tot verantwoording van de geldstroom. Een goede rekenkamer levert preventief of curatief waarschijnlijk geld op ter besteding aan inhoudelijke dossiers. Ook op rijksniveau functioneert een rekenkamer die toeziet op de bekostiging van de uitvoering van taken. Delegeren van taken betekent daarmee delegeren van de rekenkamerfunctie, niet het afschaffen er van.