Overal wastafels

Posted on 25 januari 2015

1


Wat een bizar verhaal in Elsevier. Voordat de nieuwe huurders een huis in Amsterdam betrokken, werden er overal wastafels opgehangen. “Ook werd het aanrecht vervangen, door een identiek exemplaar. Er is maar één verschil. Op de plaats waar eerst een ingebouwde kookplaat zat, staat nu een los exemplaar van de GAMMA.”

Het is een bizar verhaal. Maar het is ook een prachtig voorbeeld over hoe goedbedoelde regels contraproductief kunnen werken. Wat is er aan de hand? Om huurders te beschermen zijn er regels opgesteld. De huurcommissie toetst aan de hand van een zogenaamd puntensysteem hoe hoog de huur mag zijn. Elke wastafel levert bonuspunten op. En bij een losse kookplaat wordt de ruimte daaronder ook tot het aanrecht gerekend. Bonuspunten!

De huurder wordt beschermd. Maar de woning wordt er minder aantrekkelijk door. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Neen, dat is het zeker niet. Maar bij regels horen criteria. Zo gaat dat in Nederland. En wanneer criteria leidend worden, wordt gezond verstand uitgeschakeld. Wie zich aan de regels houdt, is technisch gezien geen uitbuiter. Toch voelt iedereen aan dat een huisbaas die een wastafel naast de schouw monteert, niet goed bezig is. Ik denk dat de wetgever binnenkort de criteria voor de huurcommissie aan gaat scherpen. Zo gaat dat meestal. Regels die niet werken, zorgen gek genoeg meestal voor meer regels.

 

Posted in: Uncategorized