Hoe stenig je homo’s?

Posted on 6 september 2014

12


Op de zwarte markt in Beverwijk zijn jihad- vlaggen vrijelijk te koop. En hetzelfde geldt voor boeken waarin wordt opgeroepen tot geweld tegen vrouwen of het stenigen van homo’s. “Allemaal vrijheid van meningsuiting.” Tenminste dat vinden beschaafde verdedigers van het vrije woord.  En een enkeling citeert zelfs Voltaire om zijn morele gelijk te bevestigen: “Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal het recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen.” Het kan allemaal wel erg ‘verlicht’ klinken. Wat mij betreft is het schadelijke onzin.

Natuurlijk is vrijheid van meningsuiting een groot goed. En ik zou niet te snel iemand willen verbieden zijn grote mond open te trekken. Maar er zijn grenzen aan meningen die een gezonde samenleving kan accepteren. Wanneer mensen met hakenkruisen of jihadvlaggen door een straat hun vrije mening lopen te uiten, dan durft geen fatsoenlijk mens de straat meer op. En wanneer iemand in de trein een boek leest met de titel ‘Hoe stenig je een homo?’, dan voel zelfs ik me ongemakkelijk. Onbeperkte vrijheid van meningsuiting bestaat niet. En diep van binnen vindt iedere liberaal dat.

Gewoon verbieden die handel. Geen jihad-vlaggen, geen hakenkruisen en geen handleidingen tot het maken van bomgordels in de vrije verkoop. Niet omdat ik denk dat mensen ondanks dat verbod niet toch aan die spullen kunnen komen. Niet omdat ik denk dat zieke geesten geen zieke idealen kunnen koesteren, als ze die rommel niet kunnen kopen. En ook niet omdat ik denk dat zo’n verbod makkelijk te handhaven zal zijn. Maar wel omdat een samenleving die toestaat dat de vrijheid van meningsuiting gebruikt wordt om hem te ontwrichten, ook daadwerkelijk ontwricht zal worden. Verbieden die rommel. Niet omdat het leuk is. Maar omdat het helaas niet anders kan.

Posted in: Uncategorized