Politicus mag niet alles zeggen

Posted on 17 december 2014

2


Politici mogen veel zeggen, maar niet alles. De illusie dat het recht op vrije meningsuiting in het publieke debat onbegrensd is, kan met een recente uitspraak van de Hoge Raad de prullenbak in. Dat staat in VNG magazine. Volgens de Hoge Raad, mogen politici problemen aan de kaak stellen, ook als dat als shockerend of beledigend wordt ervaren. Maar hebben ze ook de verantwoordelijkheid om de democratische rechtsstaat niet te ondermijnen.

Een logische uitspraak. Geen vrijheid zonder verantwoordelijkheid. Het is goed dat de Hoge Raad dat met haar uitspraak nog eens bevestigt. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Maar die vrijheid mag niet misbruikt worden om de rechtsstaat te ondermijnen. Niet door burgers op straat. En al helemaal niet door politici met een voorbeeldfunctie. Het is moeilijk te bepalen waar de grens precies ligt. Maar absolute vrijheid van meningsuiting is een illusie.

Wij zijn een genuanceerd volkje. We spreken net zo lang over ‘het grijze gebied’ tot we er achter komen dat grenzen stellen erg moeilijk is. Vervolgens trekken we de conclusie dat er eigenlijk geen grenzen zijn. Dat klinkt wel heerlijk progressief en ‘verlicht’. Maar het is natuurlijk gewoon een zwaktebod. Ik heb het eerder geschreven. Ik zou niet te snel iemand willen verbieden zijn grote mond open te trekken. Maar er zijn grenzen aan ‘meningen’ die een gezonde samenleving kan accepteren.

Als je met hakenkruizen of jihad-vlaggen door de straten marcheert, dan doe je dat om te intimideren. En echt niet om je vrije mening te verkondigen. Met vrijheid komt verantwoordelijkheid. Een samenleving die toestaat dat de vrijheid van meningsuiting gebruikt wordt om hem te ontwrichten, zal inderdaad ontwricht worden. Als vrijheid absoluut zou zijn, dan geldt het recht van de sterkste. En dat kan niet de bedoeling zijn. Een politicus mag veel, maar niet alles zeggen. Dat stelt de Hoge Raad. Een verstandige uitspraak.

 

 

 

Posted in: Uncategorized