Het lijkt er op dat je het wel mag zeggen

Posted on 6 oktober 2015

3


Op de zwarte markt in Beverwijk zijn jihad- vlaggen vrijelijk te koop. En hetzelfde geldt voor boeken waarin wordt opgeroepen tot geweld tegen vrouwen of het stenigen van homo’s. “Allemaal vrijheid van meningsuiting.” Tenminste dat vinden beschaafde verdedigers van het vrije woord. Schadelijke flauwekul wat mij betreft. Een samenleving die toestaat dat de vrijheid van meningsuiting gebruikt wordt om hem te ontwrichten, zal ook daadwerkelijk ontwricht worden.

Ik schreef het eerder. Natuurlijk is vrijheid van meningsuiting een groot goed. En ik zou niet te snel iemand willen verbieden zijn grote mond open te trekken. Maar er zijn grenzen aan meningen die een gezonde samenleving kan accepteren. En wie met een jihad-vlag loopt te wapperen overschrijdt die grens. Er is altijd een grijs gebied. Maar oproepen tot haat en geweld, dat kan gewoon niet. Paul Cliteur zei het al. “Kannibalisme is geen kwestie van smaak.” Wat mij betreft van hij de discussie op die manier goed samen.

Radicalen heb je in alle kleuren, soorten en maten. En van ieder geloof. Zodra radicalen de kans krijgen, domineren ze iedere discussie. In ieder geval in de beeldvorming. De komst van veel vluchtelingen roept zorgen en gevoelens van angst op. Dat is volkomen legitiem en voor een deel ook terecht. Bezorgde mensen zijn niet per definitie domme racisten. En wie helemaal geen moeilijkheden ziet lijkt me redelijk naïef. Maar het is met deze discussie net als met de discussie rond de jihad-vlaggen in Beverwijk. Er is een grens tussen je mening uiten, racisme en pure intimidatie. Kannibalisme is geen kwestie van smaak.

Mensen klagen wel eens dat ze nooit eens gematigde moslims horen. “Er is nooit eens iemand die zich moslim noemt en openlijk afstand neemt van radicale islamisten. Veel Moslims zeggen hooguit op formele toon dat ze geweld afkeuren maar de emotie wel begrijpen.” Deze woorden zijn van Geert Wilders. En of hij nu gelijk had of niet, hij legde wel de vinger op een zere plek. Nu draai ik het om mijnheer Wilders. Het internet staat bol van de meest verschrikkelijke uitspraken over vluchtelingen. Ik hoor eigenlijk nooit dat een ‘bezorgde Nederlander’ daar openlijk afstand van neemt. Wordt dat niet eens tijd?

Embedded image permalink

Posted in: Uncategorized