Leraar stuurt foto van geslachtsdeel naar leerlingen

Posted on 7 oktober 2015

2


Een leraar heeft iets doms gedaan. Hij heeft een foto van zijn geslachtsdeel per ongeluk naar zijn leerlingen gestuurd. Dat was niet de bedoeling. De foto was voor zijn partner bestemd. Ik ben waarschijnlijk ouderwets. Maar ook dat vind ik een tikkeltje apart. Maar goed, hij heeft niets strafbaars of echt schadelijks gedaan. De school maakt er geen al te groot punt van. 

Het hele incident is voor de school ook geen reden om na te denken over striktere regels daar waar het gaat om contacten tussen docenten en leerlingen via sociale media. En dat vind ik dus wel vreemd. Volgens de schoolleiding zijn social media “een handige manier van communiceren buiten de lessen om, waarbij leerlingen bijvoorbeeld vragen kunnen stellen over lesstof of huiswerkbegeleiding.” Zou het?

Zou het voor docenten of leerlingen nu echt zo wenselijk zijn om buiten lestijd via social media of Appgroepjes contact te hebben? Op het gevaar af nu echt ouderwets gevonden te worden, ik denk van niet. Het is toch niet gezond voor leraren om dag en nacht bereikbaar te zijn voor vragen over huiswerk of lesstof? En waar blijft de verantwoordelijkheid van de leerling zelf? “Ik heb u nog een vraag gesteld via Facebook. Maar u gaf geen antwoord. Ik heb mijn werk dus niet af.”

Ik ben een enorme voorstander van relationeel onderwijs. Zonder een werkbare relatie tussen leerling en leraar is goed onderwijs niet mogelijk. Daar kan bij wijze van spreken niet genoeg in geïnvesteerd worden. Maar de rollen moeten wel duidelijk blijven. Een leraar is geen ‘vriend(in)’. Een professionele relatie kent zijn grenzen. Het toevoegen van leerlingen als ‘vriend’ op Facebook maakt je op korte termijn vast populair. Maar verstandig is het niet.

Ik ben zeker niet tegen het gebruik van social media binnen het onderwijs. Dat kan van grote meerwaarde zijn. Maar enige distantie is binnen een professionele relatie ook erg belangrijk. Leraren hoeven niet dag en nacht bereikbaar te zijn voor hun leerlingen. Voor huiswerk en het voorbereiden van lesstof zijn leerlingen echt zelf verantwoordelijk. Leerlingen zijn bovendien geen ‘vrienden’ met wie je lollige berichtjes uitwisselt via WhatsApp. Het sturen van een foto van je geslachtsdeel naar leerlingen is inderdaad een blunder. Niet meer en niet minder. Maar misschien is het toch een aanleiding om te spreken over professioneel gebruik van social media.

Posted in: Uncategorized