Scholieren presteren niet beter door het gebruik van computers. Dat blijkt uit een internationale studie van de denktank OECD. Volgens de denktank kan veelvuldig gebruik van de computer zelfs leiden tot lagere cijfers. Echt verrassend kan ik die conclusie niet noemen. Volgens mij is er maar een factor die echt het verschil maakt binnen het onderwijs. En dat is de kwaliteit van de man of vrouw voor de klas.
Vandaag is het de internationale dag van de leraar. Ik vind het leuk en nuttig af en toe stil te staan bij de mensen aan wie we onze kinderen een groot deel van de dag toevertrouwen. Ik weet niet hoe het met jullie zit. Maar wat mij betreft is het een knap geruststellende gedachte dat deze mensen niet vervangbaar zijn door computers. Onderwijs is mensenwerk. Sommige ‘gelovigen’ en radicale vernieuwers denken er misschien anders over. Maar onderwijs is per definitie relationeel. Dat besef mag niet verloren gaan.
Soms moet ik er om glimlachen. En soms word ik er eigenlijk een beetje treurig van. Soms is het met onderwijs hetzelfde als met homeopathie. Dat homeopathie zou werken is nooit aangetoond. En van veel onderwijsvernieuwingen staat helemaal niet vast dat het ook verbeteringen zijn. Toch slikken hele volksstammen homeopathische placebo’s. En weerhoudt een gebrek aan kennis ons er niet van ingrijpende onderwijskundige veranderingen met groot enthousiasme door te voeren.
Ik ben niet tegen veranderingen binnen het onderwijs. Maar ik ben wel voorzichtig. Niet alle veranderingen zijn verbeteringen. En veranderingen die de cruciale rol van leerkrachten ontkennen, zijn dat zeker niet. Scholen investeren veel in computers, ipads en bijvoorbeeld digiborden. Dat is goed. Zolang we maar niet vergeten waar het echt om gaat. Het gaat om leerlingen en excellente leermeesters die er samen letterlijk het beste van maken.
Annemie den Herder
5 oktober 2015
Hallo Rene,
Ik reageer niet op je blog, hoewel ik deze altijd met veel plezier lees en er in 90% van de onderwerpen mee eens ben, maar ik heb een vraag! Zoals je weet hebben we op hooghuis zuid een leerrestaurant, dat goed bezocht wordt op de avonden maar de lunch op vrijdag loopt niet zoals we graag zouden zien. Nu ontstond bij mij het idee om vluchtelingen, die binnenkort naar Oss komen, per groep van b.v. 20 personen uit te nodigen, in ons restaurant! Dit heeft effecten naar verschillende richtingen. Denk aan inburgeren van deze mensen, maatschappelijke betrokkenheid bij onze leerlingen etc! De kosten kunnen besproken worden maar deze mensen zullen toch moeten eten. Ik weet niet of jij de juiste persoon bent binnen de gemeente, maar je weet beslist wie ik hierover het beste kan benaderen. Wat denk je van dit plan en hoe kun jij me verder helpen?
Met vriendelijke groeten Annemie den Herder Docent HBR op het Hooghuis zuid
Date: Mon, 5 Oct 2015 17:49:48 +0000 To: annemiedelouw@hotmail.com
Stef Koning
6 oktober 2015
Een andere overschatting vind ik zelf het zelfstandig maken van leerlingen door ze op 5-6 jarige leeftijd al te confronteren met coaches, ateliers en later studiehuizen en -pleinen. Hierbij wordt dan gekeken naar aansluiting op de huidige arbeidsmarkt, waarop degene die nu op de basisschool zitten pas over 10-15 jaar terecht komen.
Natuurlijk is het nooit verkeerd om langzaamaan het handje wat meer los te laten en kinderen zelf proberen te laten denken en plannen. Inderdaad sommige zijn hier beter in en ook eerder aan toe dan andere, maar dan moeten ze hiervoor zelf al wel een ruim referentiekader hebben opgebouwd.
Bovendien, de arbeidsmarkt verandert ook mee; in plaats van te zien hoe het nu is, zou je op de basisschool al kunnen proberen hierop te anticiperen, ondanks dat het toch altijd koffiedik kijken blijft.
Jan van Velthoven
6 oktober 2015
Het lijkt me een groot misverstand te denken dat het gebruik van computers in het onderwijs mensen zou kunnen vervangen. Net zo min als een ander ‘platform’, namelijk het aloude boek, een leraar kan vervangen. Ik heb het OECD-rapport doorgenomen en met experts bediscussieerd en eigenlijk is de conclusie ervan: het onderwijs (tja, de leraren en schoolorganisaties dus) moet nog steeds leren om doeltreffend om te gaan met de computer. Goed gebruik van de moderne media kan de rol van de leerkracht verbeteren, inzicht in kennis en vaardigheden vergroten, interesse voeden, variatie naar mogelijkheden vergroten, tijd en ruimte scheppen voor echte persoonlijke en inhoudelijke begeleiding, en leerlingen op een verantwoorde wijze doen toegroeien naar een toekomst met een aldoor groeiende rol van de media. Het boek is tot nu toe een voortreffelijk instrument geweest, maar de inhoudelijke mogelijkheden van web-gebruik zijn op papier onhanteerbaar en onbetaalbaar. (Ik heb het hierbij natuurlijk niet over leesboeken en grote delen van het leesonderwijs).