Scholieren presteren niet beter door computers

Posted on 5 oktober 2015

3


Scholieren presteren niet beter door het gebruik van computers. Dat blijkt uit een internationale studie van de denktank OECD. Volgens de denktank kan veelvuldig gebruik van de computer zelfs leiden tot lagere cijfers. Echt verrassend kan ik die conclusie niet noemen. Volgens mij is er maar een factor die echt het verschil maakt binnen het onderwijs. En dat is de kwaliteit van de man of vrouw voor de klas. 

Vandaag is het de internationale dag van de leraar. Ik vind het leuk en nuttig af en toe stil te staan bij de mensen aan wie we onze kinderen een groot deel van de dag toevertrouwen. Ik weet niet hoe het met jullie zit. Maar wat mij betreft is het een knap geruststellende gedachte dat deze mensen niet vervangbaar zijn door computers. Onderwijs is mensenwerk. Sommige ‘gelovigen’ en radicale vernieuwers denken er misschien anders over. Maar onderwijs is per definitie relationeel. Dat besef mag niet verloren gaan.

Soms moet ik er om glimlachen. En soms word ik er eigenlijk een beetje treurig van. Soms is het met onderwijs hetzelfde als met homeopathie. Dat homeopathie zou werken is nooit aangetoond. En van veel onderwijsvernieuwingen staat helemaal niet vast dat het ook verbeteringen zijn. Toch slikken hele volksstammen homeopathische placebo’s. En weerhoudt een gebrek aan kennis ons er niet van ingrijpende onderwijskundige veranderingen met groot enthousiasme door te voeren.

Ik ben niet tegen veranderingen binnen het onderwijs. Maar ik ben wel voorzichtig. Niet alle veranderingen zijn verbeteringen. En veranderingen die de cruciale rol van leerkrachten ontkennen, zijn dat zeker niet. Scholen investeren veel in computers, ipads en bijvoorbeeld digiborden. Dat is goed. Zolang we maar niet vergeten waar het echt om gaat. Het gaat om leerlingen en excellente leermeesters die er samen letterlijk het beste van maken.

Posted in: Uncategorized