Buurtmoeders

Posted on 28 september 2015

1


Soms stellen we de verkeerde vraag. En betrekken we dus de verkeerde partijen bij het werken aan een oplossing. Wie zoekt naar een aanpak voor jeugdoverlast, praat met politie, jongerenwerkers en jeugdzorg. Soms werkt dat. Vaak ook niet. Maar als we zoeken naar meer mogelijkheden om jeugd prettig op te laten groeien in de wijk, betrekken we ouders, de school en verenigingen. Dat werkt beter.

Voor het team van IKC Regenboog in Oss is het duidelijk. Als er vanuit een gedeelde visie met alle professionals wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een kind, dan kan dat niet zonder de ouders te betrekken. Daarom is het niet meer dan logisch dat ouders uitgenodigd worden om ’s morgens op school koffie te drinken. En samen, naast een hoop gezelligheid, te spreken over de opvoeding van hun kinderen. Vanzelfsprekend steken deze ouders ook de handen uit de mouwen op school.

Als kinderen zich vervelen worden ze vervelend. Dat geldt overigens ook voor volwassenen. En dat geldt zeer zeker ook voor mij. Ook na schooltijd worden er dus tal van activiteiten georganiseerd. Maar omdat het altijd beter kan, hebben een aantal buurtmoeders de handen ineen geslagen. Samen organiseren ze wekelijks een activiteitenmiddag voor de jeugd in het buurthuis. Tijdens de eerste bijeenkomst kwamen er meer dan vijftig!! kinderen. Hoe mooi is dat!?

Soms stellen we de verkeerde vraag. Het gaat niet in de eerste plaats om een aanpak van jeugdoverlast. Het gaat om het veilig en prettig opgroeien van jonge mensen in hun eigen wijk. Natuurlijk is daar jongerenwerk, jeugdzorg en in laatste instantie ook politie bij nodig. Maar in eerste instantie toch de school, verenigingen en vooral ook de ouders. Dat een paar moeders voor kinderen uit de buurt activiteiten organiseren zou eigenlijk normaal moeten zijn. Maar ik vind het vooral erg bijzonder. Petje af voor deze mensen! Chapeau!

 

Posted in: Uncategorized