Propaganda

Posted on 27 september 2015

8


Vluchtelingen zijn ondankbare figuren die er op uit zijn om ons van onze welvaart te beroven. Om dat beeld nog eens goed te bevestigen ging Powned een kijkje nemen in een AZC. (Eigenlijk een noodopvang, maar dat terzijde.) Het filmpje ging direct ‘viral’. En ‘reaguurders’ gingen helemaal los op het onderwerp. “Donder toch op stelletje verwende gelukszoekers.”

Natuurlijk bedrijft Powned geen echte journalistiek. Toch vermoed ik dat veel mensen hun informatie van geenstijl.nl halen. Waarschijnlijk meer dan dat de Volkskrant abonnees heeft. Het filmpje laat verschillende vluchtelingen aan het woord.  En laat hen vertellen dat de maaltijden karig zijn, dat het ’s nachts koud is en dat ze zich vervelen. ‘No service.’

Dit soort ‘journalistiek’ is snel te maken. Als ik bijvoorbeeld het beeld wil schetsen dat PSV-supporters nooit tevreden zijn, dan vraag ik direct na de gewonnen wedstrijd tegen Manchester United op welke punten het beter had gekund. Ik monteer de antwoorden (zonder de vraag uiteraard) achter elkaar en het is meteen voor iedereen duidelijk. PSV heeft een verwend bioscooppubliek dat zelfs niet tevreden is, nadat het grote Manchester United verslagen is.

Het internet staat bol van de ‘voorlichtingsfilmpjes’ over vluchtelingen. Dit filmpje bijvoorbeeld. Het laat beelden zien van grote groepen vluchtelingen die met de moed der wanhoop proberen de grens over te steken. Op de achtergrond zingen Samson en Gert, bekend van Belgische kinderprogramma’s, het lied “Wij komen, wij komen naar jou. Niets kan ons tegenhouden, wij komen naar jou.” Het beeld is duidelijk.

Propagandafilmpjes ondersteunen de boodschap die een deel van de politiek uitzendt. En we zijn er goed in geworden zeg. Iedereen met een beetje handigheid met de computer kan filmpjes maken waar Goebbels zijn vingers bij had afgelikt. En het is bijzonder effectief. Zeker in combinatie met een taalkeuze die van mensen natuurverschijnselen (tsunami’s) of dieren (zwermen, parasieten) maakt.

Laten we alsjeblieft alert zijn. En onthouden dat we het over mensen hebben. Wat onze politieke voorkeur ook is. Er komen geen ‘hordes’ wilde dieren deze kant op. Maar heel veel keer een individu, een mens. Dat besef mogen we niet kwijt raken. Wat voor filmpjes er ook op het internet staan.

Posted in: Uncategorized