Kom in opstand!

Posted on 26 september 2015

4


Het moet een heerlijk gevoel zijn. Lekker vanuit de onderbuik aantoonbare onjuistheden en ronduit racistische denkbeelden spuien en als bonus van de fractievoorzitter van een Eerste Kamerfractie (zie filmpje) de bevestiging krijgen dat je het vaderland een dienst bewijst. Je komt tenslotte op voor de toekomst van je kinderen! 

Dat mensen zorgen hebben, vind ik legitiem. Ik heb ook zorgen. Maar we moeten wel duidelijk verschil blijven zien tussen zorgen, haat en racisme. Naar zorgen moeten we luisteren. En daar waar het kan proberen weg te nemen. Soms kunnen zorgen niet eens worden weggenomen. En moeten we met een vervelende werkelijkheid leren omgaan. Maar recht is recht en krom is krom. En de oproep van Wilders om in verzet te komen  haalt niet per se het beste in mensen naar boven.

Een oproep tot verzet van een politicus die zichzelf ziet als enige vertegenwoordiger van Het Volk roept verkeerde associaties bij me op. Het Volk moet Nederland beschermen tegen een tsunami van terroristen en testosteronbommen. Want van de leden van een ondemocratisch nep-parlemenent, laat staan van regenten die los staan de Wil van Het Volk, valt niets te verwachten. Ik begrijp zelfs voor een deel Wilders’ zorgen over het functioneren van onze democratie in het algemeen en de werking van het Nederlandse parlement in het bijzonder. Maar volgens mij spelen we op deze manier met vuur.

Veel Nederlanders maken zich zorgen. Die zorgen zijn legitiem. Het ophitsen van mensen is dat niet. Dat is ronduit gevaarlijk. Hier en daar worden mensen bedreigd door tegenstanders van AZC’s. Dat is geen daad van patriottisme en vaderlandsliefde. Dat is crimineel. Een mens heeft het recht gehoord te worden. Dat heet democratie. Door middel van intimidatie je zin proberen door te drukken is dat niet. Juist Wilders moet dat als geen ander weten.

Beste Geert, een deel van je zorgen zijn begrijpelijk en vaak ook nog terecht. Je boodschap komt luid en duidelijk over. Maar matig in Godsnaam je toon. Integratie is een zorg van ons allemaal. Daar hoef je echt de democratie niet voor om zeep te helpen. We zullen er samen letterlijk het beste van moeten maken. Of we dat kunnen? We zullen wel moeten!

Posted in: Uncategorized