Nauwelijks zicht op besteding zorggeld

Posted on 17 december 2019

2


Gemeenten hebben nauwelijks zicht op de besteding van zorggelden. Dat stellen Reporter Radio, Follow The Money en Pointer na onderzoek. Uit onderzoek blijkt dat 85 grote zorgbedrijven de afgelopen jaren ruim tien procent per jaar winst gemaakt hebben. In de woorden van hoogleraar bestuursrecht Menno Fenger: “We hebben de sluizen flink open gehad. En dat heeft veel geld gekost. Dat geld is niet naar de zorg gegaan. Maar naar aanbieders die daar heel rijk van zijn geworden.”

Dat zijn toch wel schokkende conclusies. Al zijn ze niet verrassend. Ik schrijf er al tijden over. Hier bijvoorbeeld. Of hier, hier en hier. Het is een ongemakkelijke waarheid. Maar veel gemeenten hebben inderdaad volstrekt te weinig zicht op de uitgaven voor de zorg. En, ook omdat ze veel te veel bedrijven hebben gecontracteerd, hebben ze feitelijk vaak geen idee wat voor vlees ze in de kuip hebben. Kort en goed gezegd. Op veel plekken hebben zorgcowboys vrij spel. En dat is geen goede zaak.

“We hebben de sluizen flink open gehad.” Dat is zo. En dat is ook verklaarbaar. Goede gemeenten maken inmiddels steeds betere afspraken om zorgcowboys buiten de deur te houden. Maar het is maar de vraag of deze sluizen de grootste sluizen zijn. Het begint mijn stokpaardje te worden. Maar de grootste sluis is een maatschappelijke. Zolang we iedere kleine afwijking van het perfecte vertalen in een zorgvraag die professioneel opgelost moet worden. En we iedere vorm van ‘hulp’ vergoeden alsof het echte zorg is. Dan is de vraag naar zorg letterlijk oneindig. En staan de allergrootste sluizen gewoon wagenwijd open. En dat loopt pas echt in de papieren.

Posted in: Uncategorized