Jaarrekening lezen!

Posted on 28 juni 2019

3


“Even over die zorgorganisaties met enorme winsten. Ik pleit er bij gemeenten al 6 jaar voor om jaarrekeningen te (leren) lezen. Hoe kun je nou miljoenen uitgeven en nooit een jaarrekening lezen van de organisaties?” Dat Twittert Bianca den Outer in reactie op het schandalige ‘nieuws’ over de miljoenen winst die dubieuze zorgorganisaties maken. Ik vrees dat Bianca gelijk heeft. Gemeenten lezen de jaarrekeningen van de door hen gecontracteerde zorgbedrijven (meestal) niet.

De verwondering van Bianca is begrijpelijk. Want met een paar muisklikken heb je de meest belangrijke informatie over een bedrijf wel boven tafel. Het goed lezen van jaarrekeningen is niet heel gemakkelijk. Maar het is ook geen rocket science. Je vist de dubieuze bedrijven er met enige moeite wel uit. Het begint zelfs een hobby van me te worden. Bedrijven met een omzet van ruim 600.000 euro met slechts één werknemer? Het komt voor. Bedrijven waarvan de helft van de omzet bestaat uit winst. Het komt voor.

Aan de ene kant begrijp ik het wel. Gemeenten kampen met personeelstekorten. En binnen het Sociale Domein was het goed lezen van jaarrekeningen tot voor kort niet zo belangrijk. Nu veel gemeenten honderden aanbieders in de (jeugd)zorg hebben gecontracteerd, lijkt er helemaal geen beginnen meer aan. Bovendien start toch niemand een zorgbedrijf om er dikke winst mee te maken? Dat willen we tenminste graag geloven. Ik ben benieuwd hoeveel gemeenten structureel werk maken van het doorploegen van jaarrekeningen van de door hen gecontracteerde bedrijven in de jeugdzorg. Niet veel denk ik.

“Niemand bestrijdt dat zorgaanbieders winst mogen maken,” schrijft oud collega Ben Bugter, op linkedin. “Kostprijsmodellen gaan vaak uit van 3 tot 5 % als een redelijke opbrengst. Het dubbele daarvan, dus 10%, lijkt tocht wel het maximale wat bereikt kan worden zonder de kwaliteit van de zorg aan te tasten, fraude te plegen of het personeel onder de CAO te betalen. Het zou dus niet moeten kunnen voorkomen. Toch heb ik hier een lijst van bijna 200 organisaties die in de zorg méér, en soms heel veel meer, marge maken. Komt dat in jouw gemeente of regio niet voor? Ik zou toch even checken.”

Handig dat voorwerk van Ben. Als ik nog in de lokale politiek actief zou zijn dan zou ik om te beginnen dit lijstje goed bekijken. En de betreffende bedrijven op de koffie vragen om uit te leggen hoe ze het voor elkaar krijgen om zulke winsten te maken, zonder dat het ten koste gaat van zorg of personeel. Daarna zou ik toch eens al die jaarrekeningen laten bestuderen. Dat loont namelijk. Is er niemand aanwezig die dat kan? Wat je niet kunt, kun je leren. En anders kun je altijd iemand inhuren. Bianca heeft in haar tweet gewoon gelijk: “Hoe kun je nou miljoenen uitgeven en nooit een jaarrekening lezen van de door jou gecontracteerde organisaties?”

Posted in: Uncategorized