Big mother is watching you

Posted on 21 juni 2019

1


Je hebt ze in kekke kleurtjes. Ze kosten zo tussen de dertig en de negentig euro. En zo vlak voor de grote vakantie schijnen ze niet aan te slepen te zijn. GPS trackers om je kind te kunnen volgen worden steeds populairder. Dat schrijft de Telegraaf. Het lijkt me erg ongezond. Voor ouders en voor kinderen. En als je bang bent dat je kind de speeltuin uit loopt, dan kun je ook gezellig op een bankje een boek lezen in plaats van thuis achter je tablet de bewegingen van je kind in de gaten te houden.

Om verplicht te worden een enkelband te dragen moet je het een en ander hebben uitgevreten. Dat gebeurt niet zomaar. En dat is begrijpelijk. Want het is best ingrijpend wanneer de overheid op elk moment kan zien of je je wel op de afgesproken plek bevindt. Wanneer je het er zelf naar gemaakt hebt is dat nog begrijpelijk. Maar totale controle over je kind lijkt me niet gezond.

Ik weet het. Er zijn meer innovaties op dat gebied. Het begint al met een camerasysteem in de babyfoon. Er is een app die kinderen dwingt de telefoon op te nemen als ouders bellen. Apps als PureSight, waarmee je het smartphone gebruik van je kind tot in details in de gaten kunt houden. Een online tool waardoor ouders via pushberichten ieder cijfer dat hun kind op school haalt direct te weten komen. Voor de grotere kinderen hoef je geen GPS tracker aan te schaffen. Je installeert gewoon een app op hun telefoon. Dat geeft een mooi overzicht. Dan kun je als ouder thuis vanaf je tablet precies zien waar iedereen is.

Ik ben niet naïef. Ik begrijp best waarom ouders het een goed idee lijkt hun kinderen online te bespioneren en te willen weten waar hun kroost uithangt. Maar, vrij naar George Orwell, ‘big mother is watching you’, lijkt me geen goed idee. Een mens is geschapen om uiteindelijk zelfstandig door het leven te gaan. Leren omgaan met vrijheid is essentieel. Ieder mens heeft ruimte nodig. En een keer je kop stoten hoort daarbij. Spreken met je kind over risicovol gedrag, afspraken maken en vertrouwen geven, er zijn wanneer iets toch fout gaat, daar gaat het om. Zo bouw je zelfvertrouwen. Big mother is watching you, mij niet gezien.

Posted in: Uncategorized