Geld verdienen met zorg 1

Posted on 28 oktober 2020

6


Hoe kan het nu dat sommige aanbieders van jeugdzorg lachend geld binnen harken en andere aanbieders aan de rand van de afgrond staan? En dat terwijl de gemeente alle aanbieders hetzelfde tarief betaalt? Dan moet de ene aanbieder wel iets heel goed doen en de andere iets heel erg slecht. Dat zou je haast denken inderdaad. Vandaag deel 1 over slim geld verdienen in de (jeugd)zorg.

Gemeenten contracteren aanbieders van jeugdzorg. Maar gemeenten hebben niet veel verstand van zorg. Dat weten ze zelf ook wel natuurlijk. En anders leggen aanbieders hen wel uit dat het verschil tussen lichte en zware zorg door een leek bijna niet vast te stellen is. Sommige gemeenten hebben daar iets op gevonden. Zij indiceren ‘zorg’. En betalen een aanbieder een gemiddeld tarief voor een vaste hoeveelheid kinderen per jaar. Een zak met geld zeg maar. We noemen dat ‘lump sum.’

Het idee is dat aanbieders zelf bekijken wie veel en wie iets minder hulp nodig heeft. Want zij hebben verstand van zorg. Gemiddeld komen ze dus prima uit. In theorie is daar geen speld tussen te krijgen. In de praktijk helaas wel. Een slimme aanbieder zorgt dat zijn ‘portefeuille’ binnen no time gevuld is met kinderen die slechts lichte zorg nodig hebben. Lichte zorg leveren voor een gemiddeld tarief is gouden handel. Zeker wanneer je voor die lichte zorg wat minder duur personeel nodig hebt. Prettig geregeld.

Aan de andere kant zijn er ook kinderen die echt zware zorg nodig hebben. In theorie kunnen zij terecht bij alle door de gemeente gecontracteerde instellingen die gespecialiseerde zorg aanbieden. Maar niet bij de slimme ondernemer. Want die zitten vol. Hun contract met de gemeente staat niet toe dat ze meer ‘klanten’ werven. Bovendien is er bij de buurman nog plaats genoeg. Die buurman krijgt gedurende het jaar ook zijn hulpvragers wel. Alleen zijn dat de kinderen die zware hulp nodig hebben. Deze aanbieders krijgen voor deze kinderen hetzelfde gemiddelde tarief. Maar dat tarief is in zo’n geval niet hoog genoeg. En zo worden slimme ondernemers rijk en aanbieders van zware zorg arm. En dat is dan weer minder prettig geregeld. Dat kan echt anders.

Posted in: Uncategorized