Recht is recht en krom is krom

Posted on 3 maart 2016

1


Niet zo lang geleden zou het ondenkbaar zijn geweest. Maar tijdens een gesprek spraken een actief lid van de protestantse kerk en een atheïst hun bewondering uit voor paus Franciscus. “Die man heeft een overtuiging en handelt daar ook naar.” Er bestaan blijkbaar waarheden die ook kloppen wanneer je niet gelooft. En voor veel mensen is dat een verademing.

Ook deze paus is maar een mens. En dus is er op hem per definitie het nodige aan te merken. Maar zijn manier van denken en handelen spreekt wel aan. Er zijn waarheden die zo universeel zijn dat een mens ze intuïtief als juist aanvoelt. Of je nu atheïst, christen, agnost, moslim of aanhanger van een natuurgodsdienst bent. Een mens voelt vaak aan wat juist is en wat niet.

Ik ben een eenvoudige ziel. Ik ben de eerste die dat toe zal geven. Maar ik verwonder me meer dan eens over de ingewikkelde (en op het oog sluitende) redeneringen die recht moeten praten waarvan vrijwel iedereen voelt dat het zo krom is als een hoepel. Er zijn er veel meer. Maar laat ik een paar voorbeelden noemen. Puur ter illustratie.

Jihad- vlaggen zijn vrijelijk te koop. En hetzelfde geldt voor boeken waarin wordt opgeroepen tot geweld tegen vrouwen of het stenigen van homo’s. “Allemaal vrijheid van meningsuiting.” Tenminste dat vinden beschaafde verdedigers van het vrije woord.  En een enkeling citeert zelfs Voltaire om zijn morele gelijk te bevestigen: “Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal het recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen.” Het kan allemaal wel erg ‘verlicht’ klinken. Wat mij betreft is het schadelijke onzin. Verbieden die handel.

In Denemarken is een tijd geleden de nodige ophef ontstaan. De bekende komiek  Torben Chris, vertelde dat hij wel eens met zijn dochtertje van 2 in bad zat. Daarop brak een storm van kritiek los. “Die Chris is een pedofiel, dat kan bijna niet anders.” Voor de meeste mensen is het nog wel duidelijk dat er iets van intimiteit kan bestaan zònder seksuele context. Zoals het badderen met een kind bijvoorbeeld. Of het stoeien met een leerling. Wie iedere aanraking tussen een volwassene en een kind verdacht vindt, maakt meer kapot dan dat hij goed doet.

Vandaag werd bekend dat de ING de beloning van haar commissarissen met tientallen procenten wil verhogen. “Want het werk is de afgelopen jaren veel moeilijker geworden. En in het buitenland verdienen commissarissen nog veel meer.” Dat zal allemaal best. Maar een normaal mens voelt toch aan dat zo’n verhoging geen goed idee is? Wie een beetje zijn best doet praat het bombarderen van burgerdoelen, het martelen van verdachte personen, het uitsluiten van bevolkingsgroepen en het vernietigen van de leefomgeving nog goed. Maar diep van binnen gelooft niemand dat dat juist is. Ingewikkelde redeneringen bouwen is een ding. Maar gezond verstand en een gezond gevoel zijn zeker zo belangrijk.

 

Posted in: Uncategorized