Acties in Geldermalsen verdedigbaar?

Posted on 17 december 2015

4


Vanmorgen zat ik in de auto. En ik luisterde naar de radio. Er werd gediscussieerd over de vraag of het geweld en de rellen rondom de eventuele komst van een AZC  in Geldermalsen begrijpelijk zijn. Pardon!?

Vooropgesteld, met mijn inlevingsvermogen is niets mis. Ik kan de redeneringen die leiden tot geweld best volgen. Ik snap de gedachtegang van de relschoppers prima. “Hier gebeurt iets waar ik het helemaal niet mee eens ben. Niemand luistert naar mij. Dus onderneem ik actie.”

Mijn inlevingsvermogen is zelfs zo goed dat ik verstandelijk de redenering van mensen kan volgen die de moorden op de cartoonisten van Charlie Hebdo goedpraten. “Die mensen beledigen mijn God. Ze zijn meer dan eens gewaarschuwd. Ze blijven doorgaan. Dus onderneem ik actie.”

Er is geen zinnig mens die een radioprogramma bouwt rondom de vraag of de moord op cartoonisten begrijpelijk is. En terecht. Die moorden zijn verschrikkelijk en schokkend. En op geen enkele manier goed te praten. Al zijn ze nog gepleegd vanuit een ziek soort logica.

De rellen in Geldermalsen zijn ook best te verklaren vanuit een bepaalde logica. Maar een gezonde samenleving accepteert die logica niet. Geweld of dreigen met geweld is onder geen enkele voorwaarde acceptabel. Binnen een democratie spreken mensen met elkaar. Dat uitgangspunt mag nooit ter discussie worden gesteld.

 

 

Posted in: Uncategorized