Angst wint niet

Posted on 13 november 2015

15


Ik maak me zorgen. Om het geweld in Frankrijk. Om de mogelijkheid dat dat hier ook gebeuren kan. Om de haat die mensen tot waanzin drijft. En om angst die het zelfde kan doen. Ik maak me zorgen om de samenleving. Haat en angst gaan hand in hand. Zij versterken elkaar. Juist dat is het doel van terroristen. En dat doel mag niet behaald worden.

Ik maak me zorgen. Ik ben bang dat morgen, wanneer de rook is opgetrokken, mensen, buren naar elkaar gaan kijken. Niet om elkaar vast te houden en te troosten. Maar vanachter gesloten gordijnen en uit wantrouwen. Is mijn buurman wel die aardige man die ik al tijden ken? Of keurt hij de aanslagen stiekem goed? Of nog erger, staat hij mij eigenlijk naar het leven?

Ik maak me zorgen. Ik ben bang dat onschuldige burgers, die toevallig een ander geloof aanhangen, verantwoordelijk worden gehouden voor daden waar zij niets, helemaal niets, mee te maken hebben. Ik ben bang dat mensen die haat zaaien, geweld zullen oogsten. Ik ben bang dat mensen die de ontwrichting van de samenleving tot heilig doel hebben verheven, hun zin kunnen krijgen.

Aan de andere kant, angst en haat winnen alleen als we ze laten winnen. Daar zijn we toch zeker zelf bij? Ik geloof dat liefde sterker is dan de dood. En dat gezond verstand het uiteindelijk wint van blinde paniek. Laten we elkaar vast houden. Laten we beseffen dat die ander in de eerste plaats ook een mens is. Laten we er samen voor zorgen dat die schoften van terroristen hun doel niet bereiken. Laten we het hoofd koel en het hart warm houden. Angst wint niet!

Posted in: Uncategorized