Fietshelmparadox

Posted on 13 november 2015

2


Als duidelijk is dat aankomende ouders niet voor hun kind kunnen zorgen, zou er dan geen wet moeten komen die bepaalt dat zo’n kind direct na de geboorte uit huis geplaatst wordt? Sommige professionals vinden van wel. “Want dat is beter voor de veiligheid van het kind. En het is bovendien goedkoper omdat kosten voor begeleiding van ouders en kind worden uitgespaard.” Dat zal best. Toch denk ik er anders over. 

Als je van je fiets valt, kun je maar beter een helm op hebben. Met helm is de kans op een serieuze blessure veel kleiner dan zonder helm. Logisch dus dat er gepleit wordt helmen verplicht te stellen. Dat is goed voor de verkeersveiligheid. Maar veel mensen vinden zo’n helm lelijk en onhandig. Als die mensen een helm op moeten, nemen ze de auto. En dat is dan weer slecht voor de verkeersveiligheid.

Wat op individueel niveau verstandig is, kan juist slecht uitpakken als het tot beleid wordt verheven. In de literatuur noemt men dat de fietshelmparadox. Ik moest aan die paradox denken in een discussie over een uithuisplaatsing van een pasgeboren kind. Als ouders niet goed voor een kind kunnen zorgen, moet het altijd direct uit huis worden geplaatst. Dat is beter voor de veiligheid van het kind. Dat was althans de (onofficiële) mening van de professional die ik sprak.

Ooit was ik op huisbezoek bij een mevrouw die zwanger was van de derde. De eerste twee waren al uit huis geplaatst. En de derde was nog niet geboren, maar stond al wel onder toezicht. Dat een nieuwe zwangerschap beter voorkomen had kunnen worden lijkt me duidelijk. Maar de vrouw was helder in haar uitlatingen. “Ik ga godverdomme net zo lang door tot ik er een mag houden.” Het was voor iedereen duidelijk dat ze niet goed voor haar kinderen kon zorgen. Behalve voor de moeder zelf.

Voor een individueel kind is het misschien beter om het direct uit huis te plaatsen. Maar een regel mag het niet worden. Het lijkt me beter ouders intensief te begeleiden, zodat ze zelf ervaren dat het niet verstandig is zelf voor een kind te zorgen. Dat kost misschien meer geld en energie. Maar het voorkomt veel ellende op de middellange termijn. Ik weet dat de vergelijking met de fietshelmparadox gaat niet helemaal op gaat. Maar ook hier geldt dat wat op individueel niveau misschien verstandig is (direct uithuisplaatsen), slecht uit kan pakken als het tot beleid wordt verheven. Niet doen dus.

Posted in: Uncategorized