Mantelzorgcompliment

Posted on 10 november 2015

6


Voor mensen met een partner is het te voorspellen. Ooit word je patiënt of mantelzorger. Mensen die van elkaar houden, zorgen voor elkaar. Voor kinderen geldt het zelfde. De kans is groot dat je ooit een handje toe moet steken om je ouders te helpen wanneer ze oud en ziek worden. De meeste mensen kunnen zich ooit in hun leven mantelzorger noemen. Niet perse omdat het leuk is. Je doet het gewoon.

Vandaag is het de nationale dag van de mantelzorger. Een dag waarop we als gemeenschap hardop uitspreken dat we dankbaar zijn dat mensen er voor elkaar willen zijn. Daar mag best wat aandacht voor zijn. Namens de inwoners geeft iedere gemeente die aandacht op een andere manier. Meestal in de vorm van een ‘compliment.’

Met de meeste mantelzorgers gaat het goed. Het helpen van een naaste is echt niet alleen maar vervelend. Het hoort er ook een beetje bij. En de liefde en dankbaarheid die je als mantelzorger ook ervaart doet goed. Toch geeft een deel van de mantelzorgers aan dat de belasting zwaar is. En soms zelfs te zwaar. Voor die mensen biedt de gemeente ondersteuning. In eerste instantie via de sociale teams.

Tot voor kort kon een deel van de mantelzorgers via het rijk aanspraak maken op een zogenaamd mantelzorgcompliment in de vorm van een geldbedrag van 200 euro. Dat gold alleen voor de mensen die zorgden voor een naaste die een jaar lang awbz-gerelateerde zorg gekregen had. De meeste mantelzorgers kregen dus niets. Sinds dit jaar krijgen gemeenten een budget om werk te maken van de ondersteuning van mantelzorgers en die complimenten. In Oss is dat een bedrag van 370.000 euro.

Oss heeft ongeveer 15.000 mantelzorgers. Als we al die mantelzorgers 200 euro geven, dan hadden we een miljoen euro nodig. Dat geld hebben we niet. Bovendien is een geldbedrag van 200 euro leuk. Erg leuk zelfs. Maar het is natuurlijk niet de oplossing van een echt probleem. Als de belasting voor een mantelzorger te zwaar is dan lost die 200 euro niets op.

Als gemeente Oss hebben we er voor gekozen, beter dan voor heen, in beeld te krijgen hoe het met de mensen gaat. Ook dat doen we via de sociale teams. Zij moeten in beeld krijgen waar mensen in de knel dreigen te raken. En dan meteen hulp bieden. Vandaag hebben we met een aantal mantelzorgers geluncht en gesproken. Dat was een start van een langer lopend proces om elkaar beter te vinden. Kost zo’n lunch 200 euro per persoon? Neen. Zouden mantelzorgers niet liever 200 euro krijgen dan een lunch? Vast wel. Maar ik steek geld liever in het bieden van reële hulp dan dat ik 15.000 mensen 24 euro 60 had gegeven.

Posted in: Uncategorized