Leerlingen beoordelen docenten

Posted on 26 juni 2015

4


Het is een langgekoesterde wens van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). En nu lijkt een meerderheid van de Tweede Kamer ook voor het plan. Leerlingen gaan hun leraren beoordelen. Want leraren motiveren hun leerlingen maar matig. Leraren moeten dus hoognodig worden gemotiveerd om de kwaliteit van hun lessen te verbeteren. Daarbij gaan leerlingen hen helpen.

Leerlingen kunnen hun leraren heel goed beoordelen. Daar ben ik van overtuigd. En de meeste leerlingen zullen dat eerlijk en goed doen. Feedback is nuttig. En feedback van je leerlingen is zelfs heel nuttig. Ook ik heb veel tips gekregen van mijn leerlingen. Dat was niet altijd fijn in het begin. Want ik moest, zo recht van de universiteit, nog veel leren. Maar ik heb veel van mijn leerlingen geleerd. En daar ben ik dankbaar voor.

Het is meer dan uitstekend dat leerlingen betrokken worden bij hun onderwijsproces. En als je je leerlingen serieus neemt, dan kun je er niet tegen zijn dat ze je feedback geven. Maar als ik lees dat het doel van al die feedback is dat leraren hun leerlingen beter gaan motiveren, dan ben ik van de weeromstuit ineens fel tegen. Ik vraag me zo langzamerhand af welke masochist nog voor de klas wil staan. Dat leraren goede lessen moeten geven, dat staat als een paal boven water. Voor hun motivatie zorgen leerlingen maar mooi zelf.

Posted in: Uncategorized