Het is een langgekoesterde wens van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). En nu lijkt een meerderheid van de Tweede Kamer ook voor het plan. Leerlingen gaan hun leraren beoordelen. Want leraren motiveren hun leerlingen maar matig. Leraren moeten dus hoognodig worden gemotiveerd om de kwaliteit van hun lessen te verbeteren. Daarbij gaan leerlingen hen helpen.
Leerlingen kunnen hun leraren heel goed beoordelen. Daar ben ik van overtuigd. En de meeste leerlingen zullen dat eerlijk en goed doen. Feedback is nuttig. En feedback van je leerlingen is zelfs heel nuttig. Ook ik heb veel tips gekregen van mijn leerlingen. Dat was niet altijd fijn in het begin. Want ik moest, zo recht van de universiteit, nog veel leren. Maar ik heb veel van mijn leerlingen geleerd. En daar ben ik dankbaar voor.
Het is meer dan uitstekend dat leerlingen betrokken worden bij hun onderwijsproces. En als je je leerlingen serieus neemt, dan kun je er niet tegen zijn dat ze je feedback geven. Maar als ik lees dat het doel van al die feedback is dat leraren hun leerlingen beter gaan motiveren, dan ben ik van de weeromstuit ineens fel tegen. Ik vraag me zo langzamerhand af welke masochist nog voor de klas wil staan. Dat leraren goede lessen moeten geven, dat staat als een paal boven water. Voor hun motivatie zorgen leerlingen maar mooi zelf.
Jan van Velthoven
27 juni 2015
Hmmm, is het motiveren van leerlingen nou juist niet één van de aardigste en uitdagendste kanten van het leraarschap? Ik ken nogal wat leraren die daar niet onder lijden maar er een hoop lol aan ontlenen. Pubers zijn vanwege hormonen, kortzichtigheid en verleiding door duizend andere dingen hun motivatie nog wel eens kwijt. Er zijn leraren die stellen zonder meer: motiveren is mijn werk; zie https://www.onderwijscooperatie.nl/motiveren-mijn-werk/ Terzijde: René Peters je bent in je werk (gelukkig) ook nogal eens motiverend bezig …
Dirk K. (BeterOss)
27 juni 2015
René, is het nu echt zo erg gesteld in het onderwijs? ‘Leerlingen beoordelen docenten’ en ruim 15 procent van de leraren stonden in 2013 zonder diploma voor de klas. Is Nederland n’ bananenrepubliek aan het worden? http://bit.ly/1NmrE0W
anton hoven
29 juni 2015
Ik heb nog een model liggen t.b.v. leerling-feedback naar hun leraren. Ik denk dat er nog meer zijn. Dit materiaal wordt zelden opgevraagd Hoe zou dat komen?
anton.