Een op de vijf zzp’ ers verleent zorgtaken. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Panteia. Iets meer dan de helft van de zelfstandigen ervaart tijdgebrek. En graag zouden zij financieel gecompenseerd willen worden voor hun zorgtaken. Dat snap ik best. Maar ik vind het ook grote flauwekul.
Vooral zzp’ers tussen de 51 en de 60 jaar oud zijn betrokken bij mantelzorg. Waarschijnlijk omdat hun ouders gemiddeld tussen de 75 en de 85 jaar oud zijn. Ik heb er geen onderzoek naar gedaan. Maar ik vermoed dat het percentage mantelzorgers van mensen in loondienst tussen de 51 en 60 jaar oud ook heel hoog is. Ook die mensen ervaren tijdgebrek. En er is geen werkgever die deze werknemers extra geld geeft om voor hun ouders te zorgen.
Wat mij zo stoort aan dergelijke onderzoeken zijn niet de conclusies. Mantelzorgers hebben het ook vaak zwaar. En druk hebben ze het zeker. Maar binnen redelijke grenzen hoort er wel een beetje bij natuurlijk. Zolang je kind bent zorgen je ouders voor jou. Als volwassene zorg je voor je kinderen. En als je eigen ouders hulpbehoevend zijn, dan kijk je daar wat extra naar om. Dat is niet leuk of gemakkelijk. Maar zo heel bijzonder is het ook weer niet.
jody
28 juni 2015
Klopt helemaal Rene geld vragen om voor je ouders te zorgen, ik moet er niet aan denken.
Alie
28 juni 2015
Rene met terug werkende kracht,is nog geen jaar geleden
Ardy van de Louw
29 juni 2015
Te erg voor woorden. Mag toch oprecht hopen dat mijn dochters het vanzelfsprekend vinden om mettertijd voor ons te zorgen. Zoals wij dat ook vanzelfsprekend hebben gevonden toen onze ouders onze zorg nodig hadden.
JanJansen
25 juli 2015
“Er is geen werkgever die werknemers extra geld geeft voor mantelzorg” Oja? IS dat zo? Nee:
Klik om toegang te krijgen tot definitiefrapportSZW28nov2014.pdf
De overheid heeft onder het mom van de participatiesamenleving (TE) veel zorgtaken op het bordje van de mantezorgers geschoven.
ZZP-ers werkend op uur- of projectbasis worden niet doorbetaald als ze ziek of overbelast zijn, terwijl werknemers met een vast contract dat wel worden. (Payroll-) ZZP-ers worden vergeleken met werkNEMERS met een vast contract door het nieuwe beleid dus onevenredig hard geraakt.
De vraag is of (payroll) ZZP-ers zelfstandigen zijn… ik vind het meestal een valse truc van werkgevers om te beknibbelen op personeelskosten, de vergelijking met werknemers vind ik hierom eerlijk. De echte ondernemers cq zzp-ers moeten niet mauwen, de schijnconstructies hebben wel degelijk een valide argument als zij ‘net-zo-goed’ een compensatie voor de zorgkosten willen, vind ik. Want vaak zitten ze op hetzelfde kantoor en doen ze exct hetzelfde werk.