ZZP’ers willen financiële compensatie voor zorgtaken

Posted on 27 juni 2015

4


Een op de vijf zzp’ ers verleent zorgtaken. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Panteia. Iets meer dan de helft van de zelfstandigen ervaart tijdgebrek. En graag zouden zij financieel gecompenseerd willen worden voor hun zorgtaken. Dat snap ik best. Maar ik vind het ook grote flauwekul.

Vooral zzp’ers tussen de 51 en de 60 jaar oud zijn betrokken bij mantelzorg. Waarschijnlijk omdat hun ouders gemiddeld tussen de 75 en de 85 jaar oud zijn. Ik heb er geen onderzoek naar gedaan. Maar ik vermoed dat het percentage mantelzorgers van mensen in loondienst tussen de 51 en 60 jaar oud ook heel hoog is. Ook die mensen ervaren tijdgebrek. En er is geen werkgever die deze werknemers extra geld geeft om voor hun ouders te zorgen.

Wat mij zo stoort aan dergelijke onderzoeken zijn niet de conclusies. Mantelzorgers hebben het ook vaak zwaar. En druk hebben ze het zeker. Maar binnen redelijke grenzen hoort er wel een beetje bij natuurlijk. Zolang je kind bent zorgen je ouders voor jou. Als volwassene zorg je voor je kinderen. En als je eigen ouders hulpbehoevend zijn, dan kijk je daar wat extra naar om. Dat is niet leuk of gemakkelijk. Maar zo heel bijzonder is het ook weer niet.

Posted in: Uncategorized