Avontuur uitbannen? Idioterie!

Posted on 14 juni 2015

1


Kinderen onder de dertien jaar mogen in Engeland niet meer meedoen aan landelijke kampioenschappen fietscross. De bond vindt dat plezier en niet competitie voor jonge sporters centraal moet staan. Veel ouders en topsporters vinden die maatregel volkomen belachelijk.  “Zonder wedstrijdelement is er niets meer aan.” 

Competitie is niet goed voor jonge kinderzieltjes. Dat vindt de Britse fietscrossbond. Op Twitter reageert de Britse socioloog Frank Furedi kort en bondig op het nieuws: “Banning the spirit of adventure. Idiotic!” De maatregel om jonge kinderen niet langer op landelijk niveau te laten crossen past voor hem in een trend. We voeden kinderen in toenemende mate op als kwetsbare mensen die, tot op het absurde af, beschermd dienen te worden.

Furedi heeft gelijk. Voor wat betreft onze kinderen zijn we ernstig overbezorgd geworden. Maar er is meer aan de hand. Aan de ene kant beschermen ouders hun kinderen misschien teveel. Aan de andere kant eisen sommige ouders bijzondere prestaties van hun kinderen. Sommige kinderen gaan gebukt onder de druk die ouders hen opleggen. Om de druk bij jonge voetballers wat weg te halen heeft PSV zelfs de jeugdopleiding aangepast.

Het is geen verwaarlozing als je wilt dat je kind zelf de wereld ontdekt. Een beetje avontuur hoort erbij. Net als een portie gezonde competitie overigens. Het is best moeilijk om kinderen een beetje ontspannen op te voeden. Dat vind ik wel tenminste. Je wilt niet dat je kinderen iets overkomt. En je hoopt dat ze hun talenten optimaal ontwikkelen. Maar een beetje relativeringsvermogen mogen ze wel van ons verwachten. Toch?

Posted in: Uncategorized