Verplichte lerarenregister

Posted on 21 mei 2015

5


Oh jee, het was te verwachten. Staatssecretaris Sander Dekker gaat het zogenaamde lerarenregister verplicht stellen. Door wettelijke verankering van het lerarenregister zal de kwaliteit van het onderwijs veel beter worden. Dat denkt Dekker. Want zonder wettelijke verankering en (weer een) register, doen die luie leerkrachten natuurlijk helemaal niets om hun kennis op peil te houden. En er is natuurlijk geen enkele leidinggevende die hen op hun niet functioneren aanspreekt.

In 2012 schreef ik al over het lerarenregister. Voor goede docenten voegt zo’n register niks toe. Iedere goede professional neemt de verantwoordelijkheid voor zijn eigen ontwikkeling. En een goede leidinggevende ziet er op toe dat dat ook goed gebeurt. En voor een slechte docent voegt het ook niks toe. Want als je niet deugt voor de klas dan hoor je daar door je leidinggevende op te worden aangesproken. Er wordt dan een verbeterplan opgesteld. En als je daar niet aan voldoet, kan dat leiden tot ontslag. Daar is echt geen register voor nodig.

Een register werkt volgens mij alleen voor beroepen waarbij er geen leidinggevende is die de kwaliteit bewaakt. En zelfs dan eigenlijk niet. Ik lees wel eens kranten. En er blijken heel wat geregistreerde advocaten en accountants ernstig in de fout te kunnen gaan. Ondanks het feit dat ze hun zaakjes (op papier) in orde hebben. Een lesbevoegdheid is zeker geen garantie voor goed onderwijs. En een opname in het zogenaamde lerarenregister is dat ook niet. In mijn denken is ook deze wettelijke verplichting een motie van wantrouwen tegen de professionaliteit van onderwijsmensen.

Ik zal een voorspelling doen. Er zal een circus worden opgetuigd van scholings- en verantwoordingssystemen waar niemand blij van wordt. Tenzij je Sander Dekker heet natuurlijk. Of wanneer je je geld verdient als trainer of adviseur. En het onderwijs zal daar niet door verbeteren. Ik vind zeker dat leraren, meer dan nu het geval is, op hun functioneren kunnen worden aangesproken. En daar mag werk van worden gemaakt. Maar het verplicht stellen van zo’n register is niets meer of minder dan gestold wantrouwen van een staatssecretaris die daar patent op heeft.

Posted in: Uncategorized