De overheid wil dat we langer thuis blijven wonen…

Posted on 15 mei 2015

9


Laatst schreef ik een blog over een 90-jarige die geen traplift kreeg van de gemeente Alphen aan den Rijn. Iemand reageerde als volgt: “De overheid vindt dat senioren langer thuis moeten blijven wonen. Dus zullen er vaker woningaanpassingen gedaan moeten worden. Dat spaart een hoop geld uit. Want wonen in een verzorgingshuis is veel duurder dan thuis wonen. Omdat de overheid wil dat senioren langer thuiswonen, moet diezelfde overheid al die aanpassingen ook maar betalen.” Deze en vergelijkbare redeneringen hoor je vaak. 

De redenering lijkt zo logisch. Als jij wilt dat ik iets doe dat jou geld bespaart, dan investeer je er maar in. Daar lijkt geen speld tussen te krijgen. Maar er is geen anonieme overheid die wil dat mensen langer thuis blijven wonen. Die overheid is gekozen door burgers die vinden dat er zuinig met belastinggeld moet worden omgesprongen. De belastingbetaler wil geen mensen in tehuizen zolang ze zelfstandig kunnen wonen. En ik denk echt dat mensen daar zelf deels verantwoordelijk voor zijn. En niet meteen naar de overheid moeten kijken. Laat ik met wat voorbeelden duidelijk maken wat ik bedoel.

‘De overheid’ wil dat mensen gezonder gaan leven. Want een ongezonde levensstijl draagt bij aan hogere zorgkosten. Dus zullen mensen meer moeten bewegen, moeten stoppen met roken en meer groente en fruit moeten eten. Dat spaart een hoop geld uit. Want gezonde mensen hebben een lager ziekteverzuim, gebruiken minder medicijnen en gaan minder vaak naar de dokter. Toch hoor ik geen brede maatschappelijke discussie over de vraag of groente en fruit gratis moeten worden aangeboden. En of abonnementen op sportclubs door de belastingbetaler moeten worden betaald.

“Als jij wilt dat ik iets doe dat jou geld bespaart, dan investeer je er maar in”, is een logische redenering. Maar hij gaat maatschappelijk gezien niet op. “Als jij wilt dat je hulp krijgt wanneer dat nodig is, dan zorg je er maar voor dat dat moment zo laat mogelijk aanbreekt”, is net zo’n logische redenering. Die hardvochtige kant moeten we wat mij betreft niet op. Maar de tijd dat we vooral keken naar de overheid (de belastingbetaler) als investeerder in onze persoonlijke leefsituatie is wat mij betreft ook wel voorbij.

Posted in: Uncategorized