Gastvrije kerk?

Posted on 11 mei 2015

7


Onze kerken lopen leeg. Niet omdat jonge mensen de weg niet langer kunnen vinden. Want dat kunnen ze al lang niet meer. Maar omdat de traditionele kerkganger uitsterft. Toch zoeken mensen nog steeds naar zin en betekenis in het leven. En is er meer dan ooit behoefte aan een gemeenschappelijke set van waarden, zonder dat daar een specifiek etiketje op geplakt kan worden. Onze kerk biedt die mensen, ik noem ze zoekers, niets.

Zelf heeft de kerk het gevoel heel gastvrij te zijn. De deur staat tenslotte wijd open. Er worden activiteiten georganiseerd om ‘nieuwe zieltjes’ te winnen. En na de mis op zondag wordt iedereen uitgenodigd voor een kopje koffie. Het is zelfs een fabeltje dat homoseksuelen actief de communie wordt geweigerd. Zolang we maar dicht bij het verhaal blijven dat ons in vorm en inhoud zo aanspreekt, komt het van zelf goed. Dat denken we.

En dat denken we verkeerd. Mensen die het binnen de kerk voor het zeggen hebben, weten heel goed hoe het hoort. En dat geldt echt niet alleen voor priesters. Ook vrijwilligers kunnen erg star zijn. “It is my way or the highway.” We kunnen de deur wel open zetten in de hoop dat er een toevallige passant naar binnen loopt. Maar als we niet echt open staan voor ‘zoekers’, helpt dat niet.

Ik hoorde laatst een mooi verhaal. Een aantal spiritueel bevlogen mensen ging overleggen over de vraag of hun groep wel gastvrij genoeg was. Aan aspirant leden werd gevraagd even op de gang te wachten. De ironie drong niet tot ze door. Dat doet me denken aan een raadsvergadering waarbij tot diep in de avond, inmiddels zonder publiek en pers, gediscussieerd werd over de vraag hoe de burger meer bij de politiek betrokken kon worden. Nou, zo dus niet.

Een kerk die alleen zieltjes zoekt om het eigen voortbestaan te verzekeren is al verloren. Een kerk die zich gastvrij noemt, moet zich ook gastvrij gedragen. En dat is meer dan het timmeren van een bordje ‘welkom’ op de muur. Als we echt gastvrij zijn, dan bieden we zoekers iets. Bijvoorbeeld door mee te zoeken in plaats van antwoord te geven.

Rutger Kopland schreef eens een mooi gedicht over zijn kleindochter. Hij had haar de eeuwige verhalen verteld. Maar die waren niet goed zei ze. Kopland: “Ik zoek nog steeds naar een verhaal dat goed is voor ons beiden.”  Als we als kerk nog iets willen betekenen voor mensen, dan is het niet genoeg om te blijven hameren op onze vorm en gelijk. In zijn gedicht verzucht Kopland hoe dichtbij zijn kleindochter is, en hoe ver weg. “En dat ik precies de zelfde vragen moest denken als zij.” Rutger Kopland heeft gelijk.

Posted in: Uncategorized