90-jarige krijgt geen traplift van de gemeente

Posted on 2 mei 2015

5


Een 90-jarige man uit Alphen aan den Rijn krijgt geen traplift van de gemeente. Die had hij aangevraagd omdat hij moeite had de trap nog op te komen. “U had kunnen voorzien dat traplopen steeds moeilijker zou gaan,” stelt de gemeente in een kort briefje. “U had in een eerder stadium naar een gelijkvloerse woning kunnen verhuizen.”

Over de afwijzing en de brief is de nodige ophef ontstaan. En dat is best begrijpelijk. De exacte situatie van de 90-jarige man is niet bekend gemaakt. In verband met zijn privacy is dat ook wel te snappen. Eigenlijk is een afgewogen inhoudelijke reactie voor een buitenstaander dus onmogelijk. Maar als we willen dat mensen langer thuis blijven wonen dan moet dat wel mogelijk gemaakt worden, toch?

In de Volkskrant lees ik een gemeentelijke reactie op de ophef. “In het geval van deze meneer is de situatie in zijn huidige woning, ook mét traplift en eerdere verstrekkingen die zijn gedaan, inmiddels verre van ideaal. Hierover zijn al meerdere gesprekken gevoerd.” Volgens de gemeente zou mijnheer, ook met een traplift, eigenlijk niet in zijn huis kunnen blijven wonen.

Een discussie voeren over een casus uit Alphen aan den Rijn, waar niemand alle ins en outs van kent, heeft niet veel zin. Maar is het echt zo’n verschrikkelijke onzin wanneer een gemeente stelt dat mensen kunnen voorzien dat traplopen op den duur moeilijker zal gaan? Ouderdom overkomt je niet. Dat zie je ruim van tevoren aankomen. Met alle ongemakken van dien.

Als je een kind krijgt, dan bouw je als ouders een kinderkamer. Als je op kamers gaat, dan richt je die kamer zelf in. Al dan niet met spulletjes van het kringloopbedrijf. Als je een huis huurt of koopt, dan pas je dat aan aan je eigen wensen. Als je kinderen uit huis gaan, dan maak je van een slaapkamer misschien een hobbykamer. Houdt die verantwoordelijkheid voor je woonsituatie echt helemaal op als je oud dreigt te worden?

Ik weet niet of de mijnheer in Alphen aan den Rijn echt geholpen zou zijn geweest met een traplift. Ik weet niet of de gemeente juist of onjuist heeft gehandeld. Dat weet trouwens geen enkele krantenlezer. Want niemand kent het hele verhaal. Wat ik wel weet is dat mensen het inderdaad aan kunnen zien komen dat ze ouder worden. En dat echt niet alleen de gemeente verantwoordelijk is voor een bewoonbaar huis.

Posted in: Uncategorized