Een 90-jarige man uit Alphen aan den Rijn krijgt geen traplift van de gemeente. Die had hij aangevraagd omdat hij moeite had de trap nog op te komen. “U had kunnen voorzien dat traplopen steeds moeilijker zou gaan,” stelt de gemeente in een kort briefje. “U had in een eerder stadium naar een gelijkvloerse woning kunnen verhuizen.”
Over de afwijzing en de brief is de nodige ophef ontstaan. En dat is best begrijpelijk. De exacte situatie van de 90-jarige man is niet bekend gemaakt. In verband met zijn privacy is dat ook wel te snappen. Eigenlijk is een afgewogen inhoudelijke reactie voor een buitenstaander dus onmogelijk. Maar als we willen dat mensen langer thuis blijven wonen dan moet dat wel mogelijk gemaakt worden, toch?
In de Volkskrant lees ik een gemeentelijke reactie op de ophef. “In het geval van deze meneer is de situatie in zijn huidige woning, ook mét traplift en eerdere verstrekkingen die zijn gedaan, inmiddels verre van ideaal. Hierover zijn al meerdere gesprekken gevoerd.” Volgens de gemeente zou mijnheer, ook met een traplift, eigenlijk niet in zijn huis kunnen blijven wonen.
Een discussie voeren over een casus uit Alphen aan den Rijn, waar niemand alle ins en outs van kent, heeft niet veel zin. Maar is het echt zo’n verschrikkelijke onzin wanneer een gemeente stelt dat mensen kunnen voorzien dat traplopen op den duur moeilijker zal gaan? Ouderdom overkomt je niet. Dat zie je ruim van tevoren aankomen. Met alle ongemakken van dien.
Als je een kind krijgt, dan bouw je als ouders een kinderkamer. Als je op kamers gaat, dan richt je die kamer zelf in. Al dan niet met spulletjes van het kringloopbedrijf. Als je een huis huurt of koopt, dan pas je dat aan aan je eigen wensen. Als je kinderen uit huis gaan, dan maak je van een slaapkamer misschien een hobbykamer. Houdt die verantwoordelijkheid voor je woonsituatie echt helemaal op als je oud dreigt te worden?
Ik weet niet of de mijnheer in Alphen aan den Rijn echt geholpen zou zijn geweest met een traplift. Ik weet niet of de gemeente juist of onjuist heeft gehandeld. Dat weet trouwens geen enkele krantenlezer. Want niemand kent het hele verhaal. Wat ik wel weet is dat mensen het inderdaad aan kunnen zien komen dat ze ouder worden. En dat echt niet alleen de gemeente verantwoordelijk is voor een bewoonbaar huis.
Rein Akkermans
2 mei 2015
Ja, ouder worden kun je zien aankomen. Maar moet de man dan al in in eerder stadium, waarin hij nog wel goed ter been is, al een lift aanvragen. Goed vooruit kijkend. Onzinnig, lijkt mij. Als overheid aandringt op langer zelfstandig wonen, moet diezelfde overheid ook bereid zijn hierin te investeren. Dit geval “riekt” sterk naar ‘de man is al 90, is investeren nog wel de moeite waard ?!’ Ik mag echt hopen dat imker naast zit !
van acker juliaan
2 mei 2015
Is er een ander land in de wereld waar ouderen gratis een traplift krijgen of subsidie? Wat kosten alle subsidies (aanpassing woning e.d,) samen landelijk en jaarlijks? In welk land bestaat trouwens ook nog een AOW? We maken nog steeds schulden die de komende generaties ooit eens moeten afbetalen. Wat een onverantwoordelijk politiek beleid (en dat geldt nog veel meer voor andere West-Europese landen).
Jan van Velthoven
3 mei 2015
Een oordeel in deze concrete casus is lastig. Wel dit in het algemeen: De gemeente reageert “U had in een eerder stadium naar een gelijkvloerse woning moeten verhuizen.” Volgens het ANBO is er een geschat tekort van 80.000 (!) gelijkvloerse woningen voor deze (almaar groeiende) doelgroep. Zolang er geen evenwichtig aanbod is lijkt me zo’n reactie van de gemeente ongepast.
Wat betreft de situatie van ouderen in Nederland in vergelijking met andere landen is het niet zo dat we helemaal voorop lopen. “Ouderen die zorg nodig hebben, zijn in Europa het best af in Denemarken, Zweden en Oostenrijk. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar de hulp aan ouderen in Nederland en in acht andere landen van de Europese Unie. De ouderen in Denemarken, Zweden en Oostenrijk krijgen meer hulp en verzorging dan in de andere onderzochte landen, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Griekenland.
Esther
11 mei 2015
Rein Akkermans: als je er voor kiest dat je in dit huis wilt blijven wonen, weet je dat er aanpassingen nodig kunnen zijn. En daar moet dan dus voor gespaard worden (of geleend? kleine hypotheek op de reeds afbetaalde hypotheek?). Dat de gemeente standaard de portemonnee moet trekken van ons geld is volgens mij voorbij. Daar waar het nodig is, niet voorspelbaar kon zijn en de financiële middelen er echt niet zijn, ok. Maar ik ben het met Rene eens: ik klop ook niet aan bij de gemeente omdat mijn kinderen een groter bed/ grotere fiets/ … nodig hebben.