Ja maar, Anthony werd gepest

Posted on 29 april 2015

2


Anthony zit vast. Hij heeft een leerling gestoken. Met de dood tot gevolg. Zijn moeder en haar advocaat zijn te gast bij Pauw. Moeder is teleurgesteld in de uitspraak van de rechtbank. Want, zegt advocaat Hajé Weisfelt, Anthony werd gepest. “En als je een zestien jarige jongen, zeker met zijn verleden, zo lang onder druk zet, dan kun je er wel een beetje op wachten ja.”

Anthony werd gepest. En dus kon hij uiteindelijk niet anders dan steken. Zo redeneert advocaat Weisfelt. Moeder is het daar mee eens. Hij heeft wel hulp gekregen. Maar die hulp heeft niet geholpen. “Anthony werd dagelijks gepest. Daarom bleef hij vastlopen. En bovendien heeft hij een leesprobleem. Daarvoor kreeg hij geen hulp. Dat werd continu verdoezeld.” Eigenlijk is de steekpartij de schuld van de school. Die had Anthony beter moeten begeleiden.

Van actie komt reactie. Dat is zo in de natuurkunde. En volgens advocaat Weisfelt gaat iets vergelijkbaars op bij mensen. Anthony werd gepest en dus stak hij een klasgenoot dood. Ik ken Anthony niet. En ik ken zijn moeder niet. Anthony zal vast gepest zijn. En hij had zeker veel problemen. Maar veel meer kinderen hebben dergelijke problemen. En gelukkig steken die niet allemaal hun klasgenoten.

Door te wijzen op pestgedrag, hoopt Weisfelt op meer begrip voor Anthony. Een bijzondere redenering. Laten we eens aannemen dat Weisfelt gelijk heeft. En dat je er inderdaad op kunt wachten dat leerlingen elkaar steken wanneer pestgedrag in het spel is. Zouden Nederlandse scholen echt bevolkt worden met wandelende tijdbommen die zich in het geniep bewapenen om wraak te nemen op ‘de omstandigheden’? Ik denk het niet.

Er zijn mensen die vermoeden dat gedrag te verklaren is aan de hand van omstandigheden. Zij geloven dat mensen crimineel worden vanwege geldgebrek. Of dat agressie voortkomt uit een mislukte schoolcarrière. Anderen denken dat een mens als een soort machine, automatisch reageert op prikkels van buitenaf. “Hij keek me vuil aan en dus heb ik het licht uit zijn ogen geslagen.” Zo werkt dat niet. Een normaal mens is geen willoos wezen dat gestuurd wordt door de omstandigheden of externe prikkels. Gelukkig niet. En ik vind het verkeerd om te doen of dat wel zo is.

Posted in: Uncategorized