Een op de drie leraren wordt gepest. Dat blijkt uit een enquête van CNV onderwijs. Opvallend is dat een behoorlijk deel van hen gepest wordt door ouders. De voorzitster van CNV onderwijs, en oud schooldirectrice Helen van den Berg, gaf voor radio 1 tekst en uitleg. En gaf een schokkend voorbeeld.
“Toen ik directrice was op school, gaf een leerkracht straf aan een kind. Dat kind stuurde een SMS naar zijn vader. Vader kwam met een honkbalknuppel verhaal halen. We hebben die vader toen even apart gezet. En hem een kop koffie aangeboden. Hij moest de knuppel weg doen. Anders zouden we aangifte doen. We hebben vervolgens de zoon erbij gehaald. De zoon had niet de hele waarheid verteld. De vader werd toen boos op de zoon.” Einde citaat…
Dus als ik het goed begrijp dan krijgt een man die met een honkbalknuppel verhaal gaat halen een kopje koffie en een gesprek met de directrice. Tenminste als die knuppel in de hoek gezet wordt. “Want zo gaan we niet met elkaar om.” En na een goed gesprek gaan vader en zoon gewoon weer naar huis. Natuurlijk is aangifte doen niet nodig. Want dat zou de verhoudingen alleen maar verslechteren.
Sjonge jonge jonge, wat kan ik slecht tegen zulke voorbeelden. Als iemand met een knuppel verhaal komt halen dan doe je direct aangifte. En neem je alle maatregelen die mogelijk zijn om de veiligheid van je personeel te waarborgen. Zowel vader als zoon horen nooit meer op die school te verschijnen. CNV onderwijs pleit voor een integrale aanpak van het pesten van leraren. Daar ben ik het mee eens. Maar als schooldirecteuren zo’n slappe knieën hebben, houdt alles op.
Tiny Romme
21 november 2014
Misschien moeten we dat wel veel meer doen. Vragen of de inbreker zijn gereedschap even terzijde wil leggen en de worst voor de hond wil opbergen (hoewel de trouwe viervoeter daar misschien anders over denkt), de aanstaande dader uitnodigen voor een goed gesprek onder het genot van een heerlijke kop espresso koffie. Vervolgens vraag je hem netjes het pand te verlaten met de plechtige belofte dat je geen aangifte tegen de gauwdief zult doen. De criminaliteitscijfers zullen zeker dalen.
Pappen en nat houden, of pacificeren zo je wilt, daar zijn we in Nederland goed in. Het is in ieder geval een manier van conflictoplossing, die overigens op veel meer plekken dan in het onderwijs gehanteerd wordt.
Om terug te keren tot dit verhaal, de man met de honkbalknuppel wordt als een klant onthaald en de klant is koning, zoals in een eerdere blog van jou te lezen is, Rene.
Dirk K. van BETER OSS
21 november 2014
Niet iedereen heeft jou forse lichamelijke structuur, de al respect uitstraalt. En dan denk ik, is deze de-escalerende oplossing in jou voorbeeld het beste. Om dan gelijk politie bij te halen aangifte doen, dan zal de boel pas echt escaleren.
Praat het zeker niet goed, maar om het slappe knieën te gaan noemen … Achteraf aangifte doen, hoeft dan ook niet meer.
Het begint bij goede opvoeding… (Wel jammer dat sommige ouders dat hebben gemist)
Nog een voorbeeld hoe het NIET hoort te gaan. Hoezo grijpt hier niemand in? http://on.fb.me/1p5nMKI
edwin de coster
21 november 2014
In deze stelling ben ik van mening elke vorm van bedreiging te melden bij justitie, je kan nooit weten hoe een situatie waarbij gedreigd wordt met lichamelijk geweld zal aflopen.
wat is er verkeerd aan om eerst voor je eigen veiligheid te kiezen, dit is de eerste les die je als beveiliger en politie ambtenaar krijgt.
een persoonlijk gesprek met de ouders en leerling zou je indien het hier om een enkel incident gaat, na tussenkomst van justitie altijd nog kunnen aangaan.
Wat vooraf? communiceer Meer met elkaar spreek ouders wat vaker zodat zij op voorhand weten hoe hun kind op school functioneerd, dit kan ook via kort contact jounaals, hierdoor kan je al veel spanning wegnemen zeker als de jongeren op de hoogte zijn van dit soort overleggen.