Geef je kind geen slaaphormonen

Posted on 22 november 2014

1


“Geef je kind geen melatonine.” Dat vindt slaapexpert Hans Hamburger. “Het is zeer kwalijk dat veel kinderen zonder overleg met een arts melatonine krijgen toegediend van hun ouders. Het middel werkt bijna nooit en kan blijvende schade aanrichten.” Wat?! krijgen veel kinderen zonder overleg met een arts slaaphormonen van hun ouders? Het moet niet gekker worden.

Ik heb wel eens gelezen dat babysitters in Victoriaanse tijden drukke kinderen een beetje opiumsiroop gaven. Daar werden ze lekker rustig van. En in de jaren twintig van de vorige eeuw schijnt het niet heel ongebruikelijk te zijn geweest een beetje jenever door de babyvoeding te mengen. Alcohol en opium zijn voor kinderen uit de mode geraakt. Tegenwoordig weten we wel beter. Daarom geven wij moderne slaappillen.

Ik begrijp het wel. Kinderen die niet kunnen slapen zijn ook lastig. Maar melatonine-pillen zijn blijkbaar schadelijk. En het is maar de vraag of ze werken. Dat zouden ouders toch moeten weten. Hans Hamburger wil het middel melatonine reguleren, zodat ouders het niet meer zomaar aan hun kinderen kunnen geven. Maar dat is hooguit een deel van de oplossing. Er zijn uitzonderingen. Maar een gemiddeld kind met slaapproblemen is meer geholpen met rust, reinheid en regelmaat dan met pillen. De discussie moet niet gaan over de regulering van een slaapmiddel, maar over de opvoeding van kinderen. Durven we dat?

Posted in: Uncategorized