Waarom moet het onderwijs toch altijd anders?

Posted on 31 oktober 2014

6


Waarom moet het in het onderwijs toch altijd anders? “De politiek wil het voortgezet onderwijs weer op de schop nemen. Leerlingen moeten meer weten van minder vakken, omdat ze zich door het grote aantal vakken nu onvoldoende kunnen verdiepen in de stof.” Dat schrijft het Brabants Dagblad. Dat is voor een normaal mens toch niet meer te bevatten? Maak eens iets af, voordat je aan iets nieuws begint.

Met de regelmaat van de klok worden er nieuwe plannen op het onderwijs losgelaten. Er komen steeds nieuwe taken bij. Of er worden plotseling juist taken afgestoten. Willen we nu meer profielen? Of achteraf toch niet? Moeten er veel meer vakken gegeven worden? Of kunnen we die beslissing beter terugdraaien? We besluiten dat leerlingen 1040 klokuren les moeten krijgen. En laten dat besluit na enige tijd weer los. Maatschappelijke stages worden verplicht gesteld. En twee jaar later vrolijk weer afgeschaft. Wie zich even verdiept, kan boeken vullen met voorbeelden van zwabberend beleid.

Verplichte rekentoetsen, verplichte taaltoetsen, ‘evidence based’ anti-pestprogramma’s, programma’s tegen obesitas of voor seksuele diversiteit, enzovoort, enzovoort. Er komt geen eind aan de hoeveelheid nieuwe opdrachten die het onderwijs krijgt. Maar iedere extra opdracht levert onrust en extra werk op. Maak gewoon eens af waar aan begonnen is, zou ik zeggen. Vergeet al die randzaken en geef gewoon uitstekend les. Laat politici nu eens bescheiden zijn en toegeven dat niet ieder maatschappelijk probleem via het onderwijs opgelost kan worden.

Wat mij betreft hoeft het onderwijs niet steeds anders. Onderwijs moet gewoon goed zijn. Met stabiele roosters. Met uitstekende docenten. En vooral met niet teveel ‘gedoe’. Dat zou pas echt een kwaliteitsverbetering zijn.

Posted in: Uncategorized