Het gebeurde uit emotie

Posted on 2 november 2014

0


Volgens Omroep Brabant probeerde een supporter van FC Oss de sleutel uit het contact van een rijdende bus te halen, op weg naar de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch. In Den Bosch waren er ongeregeldheden. Daarom moest de bus met Osse supporters omkeren. “Uit emotie trok iemand vervolgens de sleutel uit het contact.”

Ik begrijp de teleurstelling van de supporters. Maar emoties zijn noch de reden, noch een excuus voor extreem gedrag. En ik vind het schadelijk te insinueren dat dat wel zo is. Een normaal mens is verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Ook als hij boos, teleurgesteld of verdrietig is. Ieder mens heeft zijn emoties. Maar er bestaat geen onzichtbare hand die emotionele mensen dwingt om zaken af te breken of anderen te beschadigen.

Door te wijzen op de emotie van daders, als aanleiding voor hun gedrag, haal je een deel van hun verantwoordelijkheid weg. De jongen die in het ziekenhuis een verpleger molesteerde, maakte zich ernstig zorgen om zijn vriend die gewond was. De man die op straat een voorbijganger tegen de grond sloeg, voelde zich ernstig vernederd door een opmerking die gemaakt was. De supporter die niet naar de wedstrijd mocht, was zo teleurgesteld dat hij de sleutel uit een rijdende bus wilde halen. (Een paar collega’s van hem sloegen overigens een ruit in, of sloopten stoelen.) Zo werkt dat niet.

Een mens is in staat zijn gedrag te sturen. En is dus ook verantwoordelijk voor zijn daden. Emoties of geen emoties. En als dat moeilijk voor je is, dan doe je gewoon wat meer je best. Iemand die werkelijk niet in staat is zijn agressie onder controle te houden, is een structureel gevaar voor zichzelf en de rest van de wereld. De meeste mensen zijn dat niet. Een sleutel haal je niet uit een contact omdat je daar toe gedwongen word.  Straf is dus beter op zijn plaats dan te wijzen op emoties.

Posted in: Uncategorized