Baas wil alleen fit personeel

Posted on 29 oktober 2014

2


Volgens de Telegraaf nemen werkgevers steeds vaker alleen fit ogende mensen in dienst. En dreigen ongezond levende en dikke mensen steeds meer buiten de boot te vallen. “Zelfs bij een uitstekend CV.” Eigenlijk is dat schandalig natuurlijk. Maar begrijpelijk is het wel.

De overheid wil mensen beschermen. Op zich is dat een goede zaak. Om zieke werknemers te beschermen heeft de overheid strengere regels bedacht. Bedrijven moeten bijvoorbeeld sinds begin dit jaar betalen voor flexwerkers die ziek worden net voor hun contract afloopt. Het kan werkgevers tienduizenden euro’s kosten als een flexwerker ziek wordt. Door de nieuwe ziektewet blijft de werkgever veel langer verantwoordelijk voor tijdelijk personeel.

Iedere werkgever heeft liever fitte en gezonde werknemers. Dat was altijd al zo. Maar wanneer werkgevers grotere risico’s gaan lopen wanneer een medewerker ziek wordt, kun je voorspellen dat ze strenger gaan ‘selecteren aan de poort.’ Geen wonder dus, dat mensen die minder fit ogen, nog minder snel in aanmerking komen voor een baan. Is dat goed? Nee. Is dat begrijpelijk? Ja! Niet iedere poging om mensen te beschermen is een goed idee.

Als je langer verantwoordelijk bent voor personeel dat ziek wordt, ga je als werkgever selecteren op gezondheid. Als het moeilijker wordt om personeel met een vaste aanstelling te ontslaan, geef je alleen nog tijdelijke contracten.  Als je als werkgever verplicht wordt om mensen na een aantal jaarcontracten in vaste dienst te nemen, dan worden mensen vlak voor die tijd ontslagen. Dit soort effecten vallen te voorspellen natuurlijk. Maar we reageren liever verbaasd of verontwaardigd.

Posted in: Uncategorized