Volgens de Telegraaf nemen werkgevers steeds vaker alleen fit ogende mensen in dienst. En dreigen ongezond levende en dikke mensen steeds meer buiten de boot te vallen. “Zelfs bij een uitstekend CV.” Eigenlijk is dat schandalig natuurlijk. Maar begrijpelijk is het wel.
De overheid wil mensen beschermen. Op zich is dat een goede zaak. Om zieke werknemers te beschermen heeft de overheid strengere regels bedacht. Bedrijven moeten bijvoorbeeld sinds begin dit jaar betalen voor flexwerkers die ziek worden net voor hun contract afloopt. Het kan werkgevers tienduizenden euro’s kosten als een flexwerker ziek wordt. Door de nieuwe ziektewet blijft de werkgever veel langer verantwoordelijk voor tijdelijk personeel.
Iedere werkgever heeft liever fitte en gezonde werknemers. Dat was altijd al zo. Maar wanneer werkgevers grotere risico’s gaan lopen wanneer een medewerker ziek wordt, kun je voorspellen dat ze strenger gaan ‘selecteren aan de poort.’ Geen wonder dus, dat mensen die minder fit ogen, nog minder snel in aanmerking komen voor een baan. Is dat goed? Nee. Is dat begrijpelijk? Ja! Niet iedere poging om mensen te beschermen is een goed idee.
Als je langer verantwoordelijk bent voor personeel dat ziek wordt, ga je als werkgever selecteren op gezondheid. Als het moeilijker wordt om personeel met een vaste aanstelling te ontslaan, geef je alleen nog tijdelijke contracten. Als je als werkgever verplicht wordt om mensen na een aantal jaarcontracten in vaste dienst te nemen, dan worden mensen vlak voor die tijd ontslagen. Dit soort effecten vallen te voorspellen natuurlijk. Maar we reageren liever verbaasd of verontwaardigd.
Dirk K.
30 oktober 2014
René, het is idd een logische redenering, dat de zwakke (en oudere) werknemer het nakijken heeft. Als door de politiek en niet te vergeten de lobby van de vakbonden zulke wetten worden gemaakt is dit te verwachten. (10% van alle werknemers zijn ZZP’er en de discussie loopt nu)
Er is al lang niet meer zat werk voor iedereen.
Ik meen, dat de PvdA uit met een voorstel kwam om heel veel te investeren in zonne-energie. De 100.000 de huizen de dan met collectoren worden voorzien en vooral moeten worden gesoleerd schept werkgelegenheid en wij worden onafhankelijker van de olie etc. Alles mooie plannen… Maar het blijft vasthouden aan ‘de oude denkpatroon’
Misschien had je het meegekregen … Deze week was Rutger Bregman (je zult hem kennen van ‘de correspondent’) in de Lievekamp om over zijn nieuw boek ’gratis geld voor iedereen’ te vertellen. Ook Tegenlicht besteedde laatst aandacht aan ‘het basisinkomen’. Het idee is al oud, maar wordt weer steeds actueler. (Hanneke S. vroeg al of hij nog eens na Oss wilde komen) Op deze voet verder gaan zal niet gaan, er is steeds minder werk. Maar het kost tijd en vooral omdenken.
Hier vind je een spreekbeurt van vorig jaar. http://bit.ly/1p3GJgV Iets wat aanzet om over na te gaan denken.
Dirk K. [ BETER OSS Lijst 8 plaats 9 :-) ]
31 oktober 2014
Het kabinet wil het doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd eenvoudiger maken. => ER IS NIET MEER ZAT WERK => verdringing van jongere werknemers. (Dus weer een verkeerde keuze van het kabinet, denk ik dan…) http://bit.ly/1tnCVWi