Strengere eisen aan beveiliging evenementen

Posted on 26 oktober 2014

5


“Brabantse gemeenten stellen steeds strengere eisen aan de beveiliging van evenementen. Ook zien zij strenger toe op de naleving van deze veiligheidseisen.” Dat schrijft Omroep Brabant. Dat was al langer merkbaar. Maar incidenten als het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen en de doden op het Amsterdam Dance Event versterken de trend.

Goed nieuws natuurlijk. Tenminste wanneer je werkt in de veiligheidsbranche. Of juridisch adviseur bent van gemeenten. Het is minder goed nieuws, wanneer je een leuk evenement wilt organiseren. Want er mag steeds minder en er moet steeds meer. Bovendien helpen al de extra veiligheidsmaatregelen en aangescherpte richtlijnen helemaal niet. Dat zegt Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen, op Radio 1. “Het echte probleem ligt ergens anders.”

Er zijn regels genoeg. Daar ligt het echt niet aan. Maar mensen zijn gaan denken dat de overheid kan voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Dat kan de overheid helemaal niet. Helsloot: “We leren mensen af om zelf na te denken, door de illusie te wekken dat er niets meer kan gebeuren, zodra een vergunning is afgegeven.” “Bovendien worden evenementen steeds groter en ingewikkelder. En gemeenten hebben helemaal geen verstand van specifieke veiligheidseisen. Het gevolg is dat ze extreem gaan letten op allerlei details, zonder echt te weten waar het om gaat.”

De oplossing is simpel, volgens Helsloot. Zorg er ten eerste voor dat mensen beseffen dat er altijd iets kan gebeuren. En dat ze ook zelf verantwoordelijk voor hun veiligheid zijn. En zorg er verder voor dat een organisatie zeer goed verzekerd is. “De verzekeraar heeft verstand van veiligheidseisen. Dat is zijn werk. En laat die verzekeraar vervolgens ook toezicht houden.” De oplossing van Helsloot is briljant in zijn eenvoud. Ingewikkelde vergunningen en veiligheidsrichtlijnen van gemeenten bieden schijnzekerheid. En leveren een boel irritatie en werk op. “Laat het stellen van specifieke veiligheidseisen over aan mensen die daar verstand van hebben.” Stof tot nadenken.

 

Posted in: Uncategorized