Burgemeester Van der Laan van Amsterdam wil dat organisatoren van dance-feesten gratis water geven aan bezoekers. Veel bezoekers van die feesten slikken pilletjes om de feestvreugde te vergroten. Die pilletjes zijn slecht voor je. En uitdrukkelijk verboden. Af en toe gaan er zelfs mensen aan dood. Of krijgen last van uitdrogingsverschijnselen. Gratis water kan dat helpen voorkomen.
De oproep van Van der Laan is te begrijpen. Niemand wil dat gezonde mensen zomaar omvallen. Maar opvallend is het wel. Die pilletjes zijn verboden. Als je die tegen beter weten in toch neemt, wie is dan verantwoordelijk voor de gevolgen? In plaats van organisatoren te verplichten gratis water uit te delen had de burgemeester ook kunnen oproepen die rommel niet te slikken. Die pilletjes zijn niet per ongeluk doorgeslikt, neem ik aan. Een pillenslikker is verantwoordelijk voor zijn eigen uitdroging. Niet de organisatie.
Het is een manier van redeneren die in Nederland steeds vaker voor lijkt te komen. Oliedom gedrag heeft soms nare gevolgen. En we houden een ander daar in toenemende mate verantwoordelijk voor. Er zijn hilarische voorbeelden te over. Een mevrouw die de organisatie van de Nijmeegse vierdaagse verantwoordelijk hield voor een zonnesteek, bijvoorbeeld. Zij liep ongetraind, blootshoofds, in bikini en zonder water de hele dag in de zon. “Maar de ellende komt door de organisatie. Zij hebben niet tijdig gewaarschuwd voor warm weer.” Als je in je bikini veertig kilometer door de brandende zon loopt, ben je zelf verantwoordelijk voor je zonnesteek. Niet de organisatie.
In Amerika gaan ze nog veel verder. Daar krijgt iemand die dertig jaar lang een pakje shag per dag rookt, gerust een schadevergoeding vanwege een opgelopen longaandoening. En een mevrouw die haar hondje na een warm bad in de magnetron stopte om hem te drogen, had recht op smartengeld. De fabrikant had tenslotte niet expliciet in de gebruikershandleiding gezet dat levende wezens niet in de magnetron thuis horen. Een mens kan nadenken. Als je je hond opwarmt in de magnetron, dan doe je dat zelf. En niet de producent.
Nederland is geen Amerika. Gelukkig niet. Maar de manier van redeneren begint verdacht veel op elkaar te lijken. Misschien ben ik de enige. Maar voorkomen dat iets fout gaat, is wat mij betreft in eerste instantie de verantwoordelijkheid van een mens zelf. Een volwassen mens is geen kleuter die constant tegen zichzelf in bescherming moet worden genomen. Ik vraag me af of Van der Laan daar ook zo over denkt.
Henk Peters
25 oktober 2014
Eens!
Je vader.
Jan van Velthoven
26 oktober 2014
Eigen verantwoordelijkheid voorop,dat vindt ook Vd Laan, gezien zijn uitspraken. Echter dat gezegd hebbend, is er ook een sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid, net zoals bij schuldsanering, afkickprogramma’s, veiligheidspreventie etc. Er wordt geslikt en watergebruik voorkomt escalatie. Feestorganisatoren werpen een drempel op door voor een flesje water Euro5,- te vragen. Aangezien ze er niet in slagen hun feesten clean te houden, is het prima hen een maatschappelijke verantwoordelijkheid te geven door gratis waterverstrekking.
Overigens: er wordt geweldig getamboereerd nu over enige doden door pilletjes. Inderdaad iedere dode is er één teveel. Echter … Per jaar sterven in Nederland 18.000 mensen ten gevolge van alcoholmisbruik. Wat zeg je? Ja, 18.000, zo’n 12% van alle sterfgevallen volgens officiële statistische gegevens. Misschien een kwestie die politiek iets meer prioriteit verdient?
Max
26 oktober 2014
Toch vind ik voorkomen van erger (over verhitting en uitdroging) van en totaal andere orde dan het toekennen van schadevergoedingen. Zelfs al gaat het beiden om gevolgen van onhandig of zelfs film gedrag.
Ook de aangehaalde Amerikaanse voorbeelden zijn buitengewoon onhandig gekozen. Toegewezen schadevergoedingen die de tabaksindustrie moet betalen waren altijd voor mensen die zwaar gerookt hadden in de periode dat de industrie op de hoogte was van de kwalijke gevolgen en dat voor zich hadden gehouden. Die rechtszaak van het hondje in de magnetron is en broodje aap. Of kan je mijn de datum en plaats van de uitspraak noemen? Succes. Dat is tot op heden niemand gelukt.
Max
26 oktober 2014
Ik geloof dat mijn spellingcorrectie mij een paar maal te slim af is geweest… Excuses voor de taalfouten;-)
renepetersoss
26 oktober 2014
Ik begrijp je punt Max. Maar het gaat mij om de trend dat verantwoordelijkheden meer en meer bij individuele mensen worden weggehaald. Een volwassene is geen grote kleuter. En dat staat los van al dan niet goed gekozen voorbeelden.