Jos van R, Henk K en Silvio B

Posted on 24 oktober 2014

4


50Plus staat vierkant achter Henk Krol. Dat schrijft de Telegraaf. “Het bestuur van 50Plus weigert afstand te nemen van Kamerlid Henk Krol, dat keer op keer beschuldigd wordt van gesjoemel met subsidies. Pas als hij door een rechter wordt veroordeeld, is zoiets aan de orde.” Als het waar is dat een politicus de schijn niet ernstig tegen zich mag hebben, is dat vreemd. Maar electoraal zal het voor 50Plus wel goed zijn.

In mijn ogen blijft het een vreemd fenomeen. Ik begrijp dat iemand onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Maar als iets loopt als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het meestal een eend. Ook zonder dat een bioloog dat officieel heeft vastgesteld. Toch trekken charismatische mensen als Henk Krol blijkbaar veel stemmen. Met of zonder smet op hun reputatie.

Henk Krol bevindt zich in goed gezelschap. De Roermondse ex-wethouder Jos van Rey lijkt nu eindelijk voor de rechter te moeten verschijnen. De Roermondse politicus zal worden aangeklaagd voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Dat is geen kattenpis. Van Rey werd dan ook uit de VVD geknikkerd. Toch behaalde hij met zijn nieuwe partij ‘Liberale Volkspartij Roermond’ een klinkende verkiezingsoverwinning. En natuurlijk blijft ook deze partij (tegen beter weten in?) geloven in zijn onschuld.

In Italië hebben ze het steunen van ‘discutabele politici’ tot kunst verheven. Ondanks alles wat hij heeft uitgevreten, blijft Silvio Berlusconi daar een populair figuur. Krol en Van Rey zijn geen Berlusconi. Maar het patroon is wat mij betreft vergelijkbaar. Charismatische mensen die (op het oog) erg succesvol zijn, krijgen en houden steun. Ook als iedereen eigenlijk weet dat het zaakje stinkt. Tot voor kort konden we lachen om die gekke Italianen en hun politieke mores. Wij blijken niet zo anders, als we hadden gehoopt.

Posted in: Uncategorized