Scholen moeten…

Posted on 29 september 2014

3


Alle politici hebben het beste voor met kinderen. En wat het beste is, dat weten ze ook heel goed. Politici willen zich graag actief bemoeien met het onderwijs. En dat kan het beste via wetgeving. Het nieuwste plan is om wettelijk te bepalen hoeveel uren kinderen wekelijks gymles moeten krijgen op school. De bedoelingen zijn zonder twijfel goed. Maar onderwijs wordt gegeven door professionals met kennis van zaken en hart voor de zaak. Geef hen de ruimte. 

Wat mij betreft is een school een waarden-gemeenschap en geen leerfabriek. Zo simpel is dat. Om van kind op te groeien tot gezonde volwassene is meer nodig dan kennis en vaardigheden. Er bestaan in Nederland verschillen tussen scholen. En dat is een goede zaak. Ouders en kinderen moeten kunnen kiezen voor een school die bij hen past. Wat mij betreft moeten we die verschillen koesteren. En moeten scholen de mogelijkheid hebben om, binnen grenzen, zelf hun onderwijs vorm te geven.

Van nature hebben politici een hekel aan verschillen. En het onderwijs wordt gezien als oplossing voor alle problemen. Worden kinderen gepest? Dan stellen we een ‘bewezen effectief’ anti- pestprogramma verplicht voor alle scholen. Worden kinderen te zwaar? Dan stellen we wettelijk vast hoeveel uren kinderen bewegingsonderwijs moeten krijgen. Enzovoort, enzovoort. Wie in google de zoekterm ‘scholen moeten’ gebruikt, krijgt in minder dan één seconde ruim vijftien miljoen hits.

Politici maken het steeds bonter wat mij betreft. Leerlingen uit Geldrop en Bladel schijnen naaktfoto’s van zichzelf en elkaar rond te sturen. Een oproep om scholen te verplichten meer werk te maken van ‘mediawijsheid’ volgt. En ga zo maar door. Omgaan met geld, pesten, slim omgaan met privacy op internet, seksuele diversiteit, een gezonde levenshouding en burgerschap. Het zijn voorbeelden van belangrijke thema’s die op iedere school aan de orde zullen komen. Iedere school doet dat net iets anders. En legt net weer andere accenten. Dat is goed. Dat moet zo blijven. Politici moeten zich, ondanks hun goede bedoelingen, niet te veel bemoeien met de onderwijspraktijk.

 

 

Posted in: Uncategorized