In mijn blog ‘failliet’ van 26 augustus legde ik uit waarom veel (zorg)instellingen failliet zullen gaan. Dat is eigenlijk al niet meer te voorkomen. Tenzij gemeenten uit eigen middelen geld bijleggen. En dat geld hebben veel gemeenten niet. Inmiddels zijn de voorlopige budgetten bekend waarmee instellingen in 2015 moeten werken. Misschien zullen de definitieve cijfers anders zijn. Ik hoop het. Want zoals het er nu uit ziet hebben we een enorm probleem.
Eind mei heeft het rijk bekend gemaakt hoeveel geld gemeenten krijgen om de (jeugd)zorg in 2015 in te kopen. Het was een zware en vreselijk ingewikkelde klus. Maar als een van de eerste regio’s hebben we in Noord Oost Brabant een eerste berekening gemaakt over wat dat voor instellingen zou kunnen betekenen...
Gemeenten in onze regio werken meer dan uitstekend samen met zorginstellingen. En samen met die instellingen zijn we het eens over de manier waarop het beschikbare geld verdeeld moet worden. Ook zijn we het eens dat er veel dingen beter kunnen. En zelfs dat een bezuiniging door goede samenwerking wel is op te vangen. Ik durf te stellen dat de transitie nergens meer kans van slagen heeft, dan juist in onze regio.
Gemeenten en instellingen gingen er vanuit dat in 2015 tussen de tien en de vijftien procent op het budget gekort zou worden. Vanuit den Haag kwamen zelfs berichten dat er extra geld beschikbaar zou komen om de jeugdzorg ‘zacht te laten landen.’ Gemeenten besteden het hele budget dat ze voor jeugdzorg krijgen ook daadwerkelijk aan de jeugdzorg. En instellingen kunnen een bezuiniging van tussen de tien en vijftien procent met enige moeite wel realiseren. Ik houd wat slagen om de arm. Maar na een eerste doorrekening lijken instellingen geconfronteerd te worden met bezuinigingen van 20% en nog (heel wat) meer. Als die bedragen kloppen dan wordt die zachte landing een crash die zijn weerga niet kent.
Instellingen en hun accountants beweren dat hun cijfers kloppen. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik daar mijn handen niet voor in het vuur steek. Maar ik weet dat gemeenten niet meer geld krijgen dan in de zogenaamde mei circulaire staat. Kloppen de gegevens van instellingen niet? Ik weet het niet. Kloppen de gegevens van het rijk niet? Ik durf het niet te zeggen. Ik geloof best dat de cijfers zoals we die nu hebben niet 100% kloppen. Ik hoop het. Maar een bezuiniging van veel meer dan 10-15% op de zorg voor onze jeugd, dat kan gewoon niet. Dan gaan alle instellingen failliet. Dan worden heel veel mensen ontslagen. En dan zijn de gevolgen voor de kinderen veel te groot. Dat mag niet gebeuren. Punt!
agnesvandegracht
28 augustus 2014
Ach welnee! Er is geen kind ooit beter geworden van jeugdzorg, maar uit onderzoek blijken veel kinderen wel veel slechter te zijn geworden van jeugdzorg. De sector is zo’n uit de hand gelopen geldverslindend bestuurlijk monster geworden waarbij alles om de instellingen gaat, ipv om de kinderen dat prof. Heertje bezuinigingen in de jeugdzorg ‘heilzame bezuinigingen’ noemt.
Dus dat praatje dat het zielig voor kinderen is gaat niet meer op. Wat er nu in de jeugdzorg gebeurt doordat kinderen handel zijn geworden, dat is zielig en uiterst inhumaan in de praktijk. Prima om daar fors op te bezuinigen, laat ze maar managers, stafleden, PR-medewerkers, uitzendkrachten, interimmers en adviseurs ontslaan.
Het geld komt helemaal niet bij de kinderen en politici moeten zich gaan realiseren dat zij electoraat van zich verstoten door maar te blijven wegkijken voor de misstanden in de jeugdzorg en corrupte bestuurders de hand boven het hoofd te blijven houden. Het zou beter zijn als die het boek ‘Economie’ van prof. Heertje zouden lezen over de handel met kinderen en de inhumane situaties die dat oplevert.
Heilzaam bezuinigen, twintig procent kan makkelijk en het mag ook best meer zijn. De jeugdzorg-doelgroep smeekt om bezuinigingen op deze sector, zie de vele oudersites over de misstanden als gevolg van de extreme geldzucht in de jeugdzorg.
Patrick van boekel
28 augustus 2014
een heel duidelijk stuk Rene!!!
Kees Verhaar
29 augustus 2014
Dag Rene,
alles goed?
Wellicht leuk om te weten: a.s. woensdag publiceert de RMO een essay van mijn hand, als onderdeel van haar adviestraject richting kabinet over nieuwe Wmo, waarin jij een nogal prominente rol speelt. Titel: Inzet op civiel effect. De nieuwe Wmo en de professional.
Ik gebruik jouw inzichten daarin om het debat rondom de Wmo goed te kenschetsen en te vertalen in uitdagingen aan professionals 9en politiek trouwens).
Hartelijke groeten,
Kees
Dirk K.
29 augustus 2014
Van het journaal (ter aanvulling): http://nos.nl/artikel/692068-noodwet-moet-jeugdzorg-redden.html
Martijn
29 augustus 2014
De SP deelt je bezorgdheid:
http://www.bd.nl/regio/regio-oss-en-uden/oss/sp-bezorgd-over-budget-jeugdzorg-1.4508982
Dirk K.
3 september 2014
http://www.omroepbrabant.nl/?news/216282822/Provincie+overgang+jeugdzorg+naar+gemeenten+kost+2+tot+3+miljoen+extra.aspx
Dirk K.
7 september 2014
http://www.omroepbrabant.nl/?news/2164781213/‘Brabantse+gemeenten+spenderen+tonnen+aan+adviesbureaus+voor+zorgtaken’.aspx
Dirk K.
7 september 2014
Oss doet er echter niet aan mee… 🙂
Dirk K.
8 september 2014
Gisteren avond bij Nieusuur (zie video). Nogmaals Oss doe er niet aan mee http://nieuwsuur.nl/onderwerp/695235-extern-advies-kost-gemeenten-miljoenen.html