Jengelsnoep

Posted on 30 augustus 2014

1


Lidl, Jumbo en Plus zijn van plan snoep bij kassa’s weg te halen. Kinderen jengelen nog al eens bij de kassa, omdat ze wel zin hebben in zo’n lekker snoepje dat speciaal op hun ooghoogte uitgestald staat. Voor sommige ouders met kinderen is boodschappen doen daarom een lijdensweg. Bovendien worden veel kinderen veel te zwaar. Een tomaatje in plaats van een reep chocolade bij de kassa zou alleen om die reden al een goed idee zijn. 

Maar de actie van de supermarkten is vooral een marketingtruc. Supermarktketens zijn natuurlijk niet echt bezorgd om de gebitjes van te dikke jengelende kinderen. Daarvoor is hun reclamebeleid echt te doortrapt. Wat niet wegneemt dat kinderen inderdaad vaak te zwaar worden. En dat kinderen die op hoge toon snoep eisen bij de kassa, tot gênante situaties kunnen leiden. Het is inderdaad tijd dat daar iets aan gedaan wordt. Maar zo’n kassa zonder snoep is op zijn best een heel klein beetje symptoombestrijding.

Kinderen staan de hele dag bloot aan allerlei verleidingen. Kindertelevisie is zeer winstgevend vanwege alle reclame die er in verwerkt zit. En hetzelfde geldt voor spelletjes op internet. De hele wereld staat bol van de reclame. En die reclame is vaak ontzettend goed afgestemd op kinderen. Ouders kunnen proberen hun kinderen af te sluiten van die prikkels. De hele dag opsluiten in een kamer zonder ramen, televisie en internet werkt waarschijnlijk wel. Maar beter lijkt het me om kinderen op te voeden en wegwijs te maken in de wereld zoals die nu eenmaal is.

Nee zeggen tegen je kind is normaal. Daarmee doe je een kind niet tekort. Daarmee leer je een kind dat er grenzen zijn. En dat je niet alles hoeft te hebben, als je daar even behoefte aan denkt te hebben. En als ze wat ouder zijn kun je ze best uitleggen hoe reclame werkt en dat ‘teveel’ niet goed voor je is. Dat kost moeite en tijd. Maar het kost mij in ieder geval minder energie dan op zaterdagmiddag in de Lidl ruzie te maken met mijn dochter, omdat ze van alles in ons winkelkarretje heeft gegooid. Minder reclame zou fijn zijn. Maar het begint toch gewoon bij grenzen stellen en opvoeden.

Posted in: Uncategorized