‘Slaande’ leraar ontslagen

Posted on 20 augustus 2014

7


Op de terugweg van een schooluitje zaten enkele eerstejaars VMBO-leerlingen achter in de bus flink te klieren. Toen een leraar tegen een herrieschopper zei dat hij voor in de bus moest gaan zitten, weigerde deze te vertrekken. De docent pakte hem hardhandig beet en zette hem voor in de bus. Volgens het AD is de man daarom op staande voet ontslagen: “Hij heeft een heel jonge leerling hardhandig beetgepakt. En dat is buitensporig geweld.”

Wie het artikel in het AD leest moet wel tot de conclusie komen dat de school veel te overspannen reageert. Ik heb daar geen oordeel over. Want ik weet niet precies wat er gebeurd is. Bovendien vond ik de berichtgeving een beetje te sensationeel van toon. Nog niet zo lang geleden was het volstrekt normaal, wanneer een docent een leerling een draai om zijn oren gaf. Dat was slecht. Maar tegenwoordig lijkt een docent die een leerling aanraakt, schuldig aan mishandeling tot het tegendeel bewezen is. En ook dat is geen goede zaak.

Dat het fysiek aanpakken van een leerling, hoe hard of zacht ook, geen pedagogische maar een noodmaatregel is, lijkt me duidelijk. Iedere opvoeder die denkt dat het gebruik van fysieke dwang een prima middel is om een kind iets te leren, deugt niet voor zijn taak. Maar iemand die denkt dat fysiek contact tussen ouder en kind of leraar en leerling per definitie voorkomen kan of moet worden, is naïef. Iedereen die met kinderen werkt, weet dat. En daarvoor hoef je echt niet op het speciaal onderwijs te werken.

Het is ook mij wel eens overkomen dat twee leerlingen op het schoolplein zo aan het vechten waren dat ik ze fysiek uit elkaar heb moeten halen. En dat ging helaas niet met duim en wijsvinger. Het is me zelfs een keer overkomen dat mijn dochter me zo het bloed onder de nagels uithaalde dat ze een tik op haar billen heeft gekregen. Geen enkele opvoeder is trots op zo’n situatie. En ik al helemaal niet. Maar er zijn helaas situaties denkbaar waarbij ‘het trekken van een gele kaart’ helaas niet (snel genoeg) helpt. Daar moeten we nu ook weer niet al te overspannen over doen.

 

Posted in: Uncategorized