Ignore no more 2

Posted on 19 augustus 2014

2


Naar aanleiding van de nieuwe app die kinderen dwingt hun ouders terug te bellen, beweerde ik in mijn vorige blog dat ouders soms wel erg ver gaan in het volgen en controleren van hun kroost. Iedere ouder heeft zijn kinderen lief. En geen mens wil dat er iets met zijn kind gebeurt. Maar teveel liefde kan de adem benemen. En teveel controle werkt verstikkend. 

In een film die ik ooit zag speelde een beeldschone dochter en een liefhebbende moeder met dito vader. Het was een droomgezin en het leven leek een sprookje. Toch voelde de dochter zich vaak angstig. Ze had het gevoel dat ze zelfs ’s nachts niet alleen was. En dat er altijd iemand naar haar keek. Wat haar ouders ook probeerden, niets hielp. De angsten van de dochter werden steeds erger. Priesters en psychologen werden ingeschakeld, maar het werkte hooguit averechts. Er bleken midden in de nacht op haar slaapkamer zelfs spullen van plek te veranderen…

Vader besloot zijn dochter met technische hulpmiddelen te overtuigen dat haar angsten irreëel waren. Hij installeerde een bewakingscamera op de slaapkamer van zijn dochter. De volgende dag zouden ze samen de band terugspoelen en opnieuw bekijken. Na het ontbijt stopte ze de band in de videorecorder. Er gebeurde een tijd lang niets. Tot midden in de nacht de slaapkamerdeur open ging. Er sloop inderdaad iemand naar het bed van de dochter. Haar moeder kwam vlak voor het bed staan en boog voorover om haar dochter te bekijken. En bleef zo bijna veertig minuten onbeweeglijk staan…. Creepy!

Iedereen die de film heeft gezien zal het met me eens zijn dat niet de dochter maar de moeder een probleem heeft. En dat het echt niet normaal is om midden in de nacht veertig minuten naar je slapende dochter te staren. Toch worden er juist veel babyfoons met camera verkocht. En zijn er zelfs kinderdagverblijven die gebruik maken van camkids. Dat is een aanbieder van webcam en online diensten die ouders de mogelijkheid geeft om live beelden van hun kind in het kinderopvangcentrum te zien, vanuit elke computer met internet aansluiting. Creepy?!

Het is niet goed voor een mens om constant in de gaten te worden gehouden. En het is niet nodig bovendien. Net als in de film moeten we eens nadenken over de vraag wie er eigenlijk een probleem heeft. Laat de reacties maar komen…

Posted in: Uncategorized