Ignore no more

Posted on 18 augustus 2014

5


Een overbezorgde moeder heeft een app ontwikkeld die kinderen verplicht laat terugbellen, omdat anders hun telefoon niet meer te gebruiken is. Het lijkt me al erg ongezond een kind een telefoon te geven, omdat je als ouder constant wil weten waar je zoon of dochter is en wat hij of zij doet. Maar dit is toch wel de overtreffende trap van ongezonde controle.

Ieder jaar heeft het Jeugdjournaal een grap op 1 april. Vaak zijn die grappen hilarisch. Zo ook dit jaar. Er zou een app ontwikkeld zijn die ouders konden installeren op de mobiele telefoon van hun kind. Via die app zouden ouders hun kind dag en nacht in de gaten kunnen houden. Dat was een geslaagde grap. En veel mensen zijn er in getrapt. In een iets gewijzigde vorm bestaat de app nu echt.

Volgens de Britse socioloog Frank Furedi is de tijd die ouders tegenwoordig besteden aan hun kinderen in kwantiteit enorm toegenomen. Kinderen spelen vrijwel nooit meer zonder toezicht van volwassenen. Maar het is juist gezond voor kinderen om hun grenzen op te zoeken. En dat lukt nu eenmaal beter, wanneer je moeder niet toekijkt. Ik ben zelf ook vader. En ook ik vind het best spannend om mijn dochter ‘los te laten’. Ik moet er niet aan denken dat er iets met haar gebeurt. Maar zij moet er niet aan denken dat ik haar de hele dag in de gaten hou.

Ik heb al eerder geschreven dat ik vind dat ouders tegenwoordig wat overbezorgd zijn. Aan de ene kant is dat te begrijpen. Waar ter wereld er ook iets fout gaat met een kind, via (sociale) media is het direct wereldnieuws. En het lijkt me ook knap frustrerend voor een moeder als je kind je oproepen negeert. Maar in plaats van het ontwikkelen van een app die dat negeren onmogelijk maakt had de overbezorgde moeder zich ook kunnen afvragen waarom haar kind niet terugbelt. “Ik heb ook een eigen leven, mam. Zit me niet zo op mijn nek!”

 

Posted in: Uncategorized