Lef tonen….

Posted on 12 augustus 2014

11


Justitie zou de IS-demonstranten in de Haagse schilderswijk en daar buiten als terroristen moeten behandelen en vervolgen. Dat roept onder andere VVD-kamerlid Klaas Dijkhoff. “Politie en justitie moeten ‘creatief’ omgaan met de IS-demonstranten en ‘lef’ tonen.” Ja natuurlijk moeten demonstranten die haat zaaien en met stenen gooien worden aangepakt. Maar op basis van onvolledige informatie mensen als terrorist aanmerken is gewoon stoere borrelpraat en een parlementariër onwaardig. 

Dijkhoff (en hij is niet alleen) probeert electoraal mee te liften op de collectieve verontwaardiging over de gebeurtenissen in de schilderswijk van 10 augustus. De publieke opinie is voor hem zelfs zo belangrijk dat hij justitie oproept om creatief met de wet om te gaan. De wet is ook voor Tweede Kamerleden erg belangrijk. Maar politiek gewin is voor Dijkhoff blijkbaar belangrijker. De rechtstaat die hij zegt te willen verdedigen brengt hij op die manier zelf om zeep.

Ik begrijp best dat partijen een graantje mee wil pikken van de populariteit van Geert Wilders. Over haat zaaien gesproken. En je kunt niet duidelijk genoeg je afschuw uitspreken over het barbaarse geboefte dat in Irak en Syrië vrouwen en kinderen levend schijnt te begraven en daar nog trots op is ook. Mensen die werkelijk achter de uitgangspunten van de IS staan zijn fout en moeten worden aangepakt. Maar wel graag volgens de uitgangspunten van een normale rechtstaat. Ik heb het eerder gezegd. Handelen vanuit angst of woede leidt tot ongelukken. En populistische uitspraken doen dat ook.

Posted in: Uncategorized