Pro Patria; eerst tot tien tellen

Posted on 10 augustus 2014

3


Het is een hete zomer. Niet letterlijk misschien. Maar de gemoederen lopen hoog op. Of het nu de crisis rond Oekraïne betreft, het conflict tussen Israel en Hamas, of de gruwelen met ISIS in Syrië en Irak; actie en reactie volgen elkaar in hoog tempo op. Ook in Nederland. Misschien is het beter eerst tot tien te tellen.

Na een oproep van de Facebookgroep Pro Patria hielden vandaag zo’n 150 mensen in den Haag een zogenaamde ‘Mars voor de Vrijheid’. Zij vinden dat er te weinig wordt opgetreden tegen voorstanders van ISIS in Nederland. De politie greep in toen tegendemonstranten met stenen begonnen te gooien en kortte de demonstratie in. Twitter en andere social media ontploffen. “De overheid buigt voor moslim-agressievelingen.”

De taal wordt steeds agressiever. En de roep om keiharde actie wordt steeds luider. Media worden door alle partijen beschuldigd van partijdigheid. Van journalisten wordt op luide toon objectiviteit geëist. Waarbij alleen het ondersteunen van de eigen standpunten objectief genoemd mogen worden. En van burgemeesters en politici (Van Aartsen / Rutte) wordt gevraagd politie in te zetten om het eigen gelijk te helpen bevechten.

Vrij letterlijk komen mensen met NSB-vlaggen en mensen met Jihad-vlaggen steeds vaker met elkaar in botsing. En als we niet uitkijken worden we allemaal gedwongen partij te kiezen. Waarbij elke nuance door groepsdruk en volkswoede onmogelijk wordt gemaakt. “Mensen die niet keihard stelling nemen zijn laffe honden. Actie! Actie!” Maar handelen vanuit angst of woede leidt tot ongelukken. Je wordt er vast niet populair mee, maar het is verstandiger kalm te blijven. President Bush heeft Amerika na 9-11 in twee rampzalige oorlogen gestort. Obama heeft daar van geleerd. Zijn doctrine: don’t do stupid shit! Een wijze uitspraak. Laten we eerst tot tien tellen.

 

 

 

Posted in: Uncategorized