Dolle dinsdag

Posted on 11 augustus 2014

2


Het is een mooie traditie in Oss. Kermisdinsdag is het Dolle Dinsdag. Dat is de roze dag van de Osse kermis. Allereerst is het een leuk feestje. Maar het is ook gewoon goed en nodig om samen te vieren dat we, heel verschillend, allemaal gelijk zijn. Die waarheid is niet vanzelfsprekend. Maar blijkt, zelfs in Oss, onderhoudsgevoelig. 

Het is eigenlijk van de zotte dat iemands geaardheid überhaupt onderwerp van discussie zou kunnen zijn. Er zijn er die zeggen dat aandacht voor mensen die anders geaard zijn juist averechts werkt. Wat niet bijzonder is, hoeft tenslotte niet bijzonder gemaakt te worden. Was het maar zo simpel zou ik zeggen. Het feit dat een mens homoseksueel, lesbisch of transgender kan zijn, wordt gewoon nog niet door iedereen geaccepteerd. Zelfs niet in Nederland. En zelfs niet in Oss. Dat verandert pas als voldoende mensen laten weten dat ze ‘anders zijn’ normaal vinden. Samen kunnen we die norm stellen. Anders is normaal.

Daarom heb ik een jaar geleden het initiatief genomen om te starten met de website ‘zodoenwedatinoss‘. Op die site plaatsen bekende en minder bekende Ossenaren hun foto en een korte tekst. Daarmee geven ze het goede voorbeeld. Ze dragen actief uit dat anders geaard zijn geen enkel probleem is. En een goed voorbeeld doet goed volgen. De site groeit nog steeds. Het zou mooi zijn als ook jij je via de site uit zou spreken. Dat kan nog steeds.

Dolle Dinsdag is wat mij betreft dus meer dan gewoon een leuk feestje. Bekijk dit filmpje van Dolle Dinsdag 2013 maar eens. Ja het is ieder jaar erg gezellig. Maar Dolle Dinsdag vraagt ook aandacht voor een belangrijk onderwerp. Dat ieder mens mag zijn wie hij is. ‘No questions asked.’ Tot dinsdag.

 

Unknown-5

 

Posted in: Uncategorized