Vermijd menselijk contact

Posted on 3 augustus 2014

4


“Wil je het risico op ziektes verminderen? Schud dan geen handen meer,” dat schrijft The Independent op basis van wetenschappelijk onderzoek. “Thank you science!,” reageert socioloog Frank Furedi. “Maar het beste is om ieder menselijk contact maar helemaal te vermijden.” Volgens Furedi slaan we in de westerse wereld volledig door in ons denken over veiligheid en gezondheid. En vooral daar waar het onze kinderen betreft. Hij heeft gelijk. 

In Florida schijnt een jonge moeder te zijn opgepakt, omdat ze haar zoontje van zeven zonder begeleiding van een volwassene  500 meter naar het park had laten lopen. En in Engeland worden pubers gewaarschuwd geen vakantiefoto’s van zichzelf in badkleding op internet te zetten, omdat ze vervolgd zouden kunnen worden wegens de verspreiding van kinderporno. Maar het kan nog gekker, aldus Furedi. “Uit angst voor pedofielen mogen (groot)ouders vaak geen foto’s meer maken van sportwedstrijden van hun (klein)kinderen.”

Natuurlijk is het goed om kinderen te beschermen tegen de boze buitenwereld. Al kunnen we daarin sterk overdrijven. Maar we bereiken de overtreffende trap van overdrijven, wanneer de angst dat er iets met onze kinderen gebeurt normaal menselijk contact onmogelijk maakt. (Groot)ouders maken foto’s van hun (klein)kinderen. En pubers sturen elkaar vakantiefoto’s. En daar zitten vast ook foto’s in badkleding tussen. Soms zetten ze dergelijke foto’s ook op Facebook. En mensen geven elkaar als begroeting een stevige handdruk. Nog wel tenminste. Furedi heeft gelijk. Menselijk contact volledig vermijden is waarschijnlijk het veiligst. Wenselijk is het niet.

 

 

 

Posted in: Uncategorized