Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) roept docenten van middelbare scholen op om leerlingen genadezesjes te geven, als zij net een paar tienden tekort komen om te slagen. “Want het is belachelijk dat scholieren met één spelfoutje te veel duizenden euro’s aan studiefinanciering mislopen.” Dat zegt LAKS-voorzitster Annelotte Lutterman, in de Volkskrant. Het doel is goed. Het middel is uiterst zwak.
Het is waar. Leerlingen die nu zakken, vallen straks onder het nieuwe leenstelsel. En dat gaat ze fors geld kosten. Het is begrijpelijk dat het LAKS voor die leerlingen in de bres springt. Maar een oproep tot het geven van ‘genadezesjes’ is natuurlijk je reinste flauwekul. Leerlingen zakken echt niet op één spelfoutje. Ze zakken, omdat ze niet aan de vastgestelde exameneisen voldoen. En omdat de zogenaamde ‘normeringsterm’ pas bekend wordt gemaakt, nadat alle examens zijn nagekeken, is het geven van een genadezes bovendien onmogelijk.
Eigenlijk vind ik het LAKS behoorlijk laks. Er komt een ‘sociaal’ leenstelsel waar juist hun leden last van zullen krijgen. De huidige generatie studenten zal er niks van merken. En die protesteren nog een heel klein beetje. Maar van de studenten van morgen, scholieren dus, hoor je helemaal niks. Zelfs op de site van het LAKS komt men niet verder dan de uitspraak dat investeren in het onderwijs goed en belangrijk is, “maar dat het nooit ten koste van de toegankelijkheid ervan mag gaan.” Meer vinden ze er blijkbaar niet van. Eigenlijk gaan de scholieren van nu persoonlijk betalen voor die 800 miljoen aan zogenaamde investeringen! Persoonlijk! En hun belangenbehartiger komt niet verder dan pleiten voor een ‘genadezes’. Sjongejonge.
Dit meen je niet?
9 juni 2014
Dit meen je toch niet? Het LAKS heeft doorgaans juist goede punten. Hoewel ze wel opvallend rustig blijven bij jet leenstelsel… Dit is vast een hoax of zoiets…
renepetersoss
9 juni 2014
Ik vrees dat het geen hoax is. Staat ook op hun site: “Laks roept juni uit tot maand vand e genadezes.” http://www.laks.nl/nieuws/97/36/LAKS-roept-juni-uit-tot-maand-van-genadezes
Dit meen je niet?
9 juni 2014
Klopt, maar ik gok toch dat het een manier is om aandacht te trekken. Jongerenorganisaties doen we vaker zoiets, puur om bewustwording te creëren. Althans, ik hoop dat dit het geval is
Marieke
9 juni 2014
Ik denk ook dat LAKS dit puur doet om aandacht te genereren, want zij weten heus wel dat docenten dit helemaal niet KUNNEN doen, en dat examencijfers sowieso niets zeggen omdat de overheid enorm met de N-term manipuleert. Zie dit scherpe en heldere artikel: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/archief/article/detail/654807/2005/11/17/Minister-stuurt-examencijfers.dhtml
G vd Heijden
11 juni 2014
Volgens mij is het leenstelsel (al dan niet sociaal) zo verkeerd nog niet.
Natuurlijk, financieel wordt er niemand beter van.
Het miljard wat op deze manier vrijgespeeld wordt zal het eerste jaar waarschijnlijk wel (gedeeltelijk) in het onderwijs gestopt worden.
En aangezien dit kabinet (net als vele vorigen) aan elkaar hangt van slechte beslissingen en loze beloftes, zal er volgend schooljaar wel een miljard bezuinigd worden op het onderwijs, want dat miljard krijgen ze het eerste jaar natuurlijk nooit op en dus is het het tweede jaar dan niet nodig.
Het leenstelsel (de effecten die ik hoop…):
* Nieuwe studenten zullen de keuze voor hun studie baseren op toekomstperspectief, en niet meer op “wat ze wel leuk vinden om te doen” of “die stad is zo gezellig”.
* Hierdoor leren ze wat meer in de toekomst kijken en consequenties trekken uit hun beslissingen. Natuurlijk zullen ze hierin gesteund moeten worden door hun ouders en/of leraren, want om de volledige consequentie in te zien ben je op je 16e/17e misschien een beetje jong.
* De “opleidingen naar de werkloosheid”, zoals vrijetijdsmanagement en dergelijke zullen minder bezocht worden. Aanstaande studenten zullen vaker kiezen voor studierichtingen waarmee je wel een baan vindt, want de lening moet immers terugbetaald worden.
* Er komen wellicht minder studenten, maar ik ben benieuwd of het aantal afstudeerders wat aan het werk gaat afneemt. Maw, er komen minder werkloze afstudeerders thuis te zitten.
* De kunstacademie zal minder bezocht worden. Dit wil niet zeggen dat er minder kunstenaars komen, maar dit betekent wel dat er veel kunstenaars een ander vak zullen leren en het kunstenaar zijn in hun vrije tijd gaan doen.
* Studenten zullen gemotiveerd zijn om hun studie in 4 jaar af te ronden. Wellicht zal het vaker gebeuren dat ze in hun stagejaar een jaar extra bij een bedrijf blijven hangen om bij te verdienen (een stopjaar voor school dus) en dan pas afstuderen. Dit moet dan natuurlijk wel mogelijk zijn in de studie.
* In plaats van een jaar met een rugzakje rondtrekken gaan ze nu meteen aan het werk. Ja, ook de rugzakervaring is belangrijk. Maar er zijn er velen die deze ervaring niet hebben en hoe je het ook wendt of keert, het is een luxe.
* Ik verwacht dat bedrijven studenten in dienst nemen. Ze schrijven dan hun studieschuld af over een aantal dienstjaren. Ga je eerder weg, dan betaal je wat terug. Zoals het nu al met bijna alle studies in het bedrijfsleven gaat.
Ik ben geen voorstander van het “sociale” leenstelsel, maar volgens mij zitten er niet alleen maar nadelen aan.